Cum să stimulăm dragostea pentru citit a copilului nostru

În ultimii ani, testele internaționale PISA au arătat un adevăr dureros: o mare parte din copiii români suferă de analfabetism funcțional, în termeni mai simpli, aproape 40% dintre adolescenți sunt incapabili să înțeleagă textele pe care le citesc. Abordarea cea mai constructivă a acestei probleme nu este însă căutarea vinovatului, ci încurajarea  copilului, de la vârste cât mai fragede, să iubească textul scris. La Lektor, stimularea dragostei pentru cărți și lectură este o prioritate.  Abilitatea de a înțelege un text scris e o însușire vitală care, din fericire, se transferă ușor de la o limbă la alta. Munca profesorilor trebuie însă susținută de eforturile părinților.

Iată câțiva pași simpli pe care,dacă îi veți urma, veți putea transforma cititul acasă într-o experiență memorabilă.

Alegeți cărți potrivite vârstei copilului. Multe cărți vin cu recomandări în ceea ce privește vârsta cititorului( sau copilului căruia i se citește). În lipsa acestor recomandări, pentru copii mici, alegeți cărți cu imagini viu colorate, cu puține  personaje și un minim de text (sau chiar deloc), sporind complexitatea poveștii odată cu avansarea copilului in vârstă. Nu renunțați dacă micul cititor nu pare interesat, în primă fază totul e un proces de încercare și eroare. Oferiți-i altenative, până când îi descoperiți preferințele. La Lektor, copiii se pot bucura de biblioteca centrului, pot răsfoi o selecție de titluri în limba engleză sau germană adaptate nivelului lor.

Exersați. Nu toți avem darul de a citi cu expresivitate. Exersați cititul pe voci, cu intonație, folosiți-vă de expresii faciale exagerate și interjecții pentru a-l ajuta pe micuț să intre în atmosfera poveștii.

Amenajați un loc special pentru povestit.  Folosiți un covoraș sau perne pentru a amenaja un colț plăcut și confortabil, cu lumină bună,  pe care să îl folosiți de fiecare dată când citiți. Încurajați copilul să contribuie la decorarea acestui reading corner, cu obiecte care îi sunt dragi și printre care se simte in siguranță. Pentru inspirație, puteți privi cum teacher îi așază pe copii la ora de poveste sau îl puteți ruga pe copil să vă împărtășească experiența lui de la centru.

Povestiți-i copilului despre ce urmează să citiți, despre ce carte nouă ați cumpărat și cât de nerabdător sunteți să o citiți împreună. Așteptarea face ca experiența să fie și mai dezirabilă. Momentul în care citiți împreună va deveni punctul culminant al zilei.

Puneți multe, multe întrebări despre povestea pe care o citiți împreună. Întrebați-l pe micuțul cititor despre cum povestea îl face să se simtă, despre motivațiile personajelor, despre ce ar schimba și despre alte posibile finaluri. Desenați personajele, schimbați-le, vorbiți cu ele, oferiți-le sfaturi. Copilul va deveni,dintr-un spectator pasiv, un participant activ la poveste. Rugați-l să vă arate și să vă spună despre povestea de la ora de engleză sau de germană.

Alegeți cărți împreună. Transformați vizitele la librărie sau bibliotecă într-o activitate la fel de naturală ca mersul în parc sau la cumpărături. Un copil care trăiește înconjurat de cărți are mult mai multe șanse să le îndrăgească.

Și nu uitați: dragostea pentru citit nu poate fi cultivată decât de un părinte care, la rândul său, înțelege importanța și beneficiile acestei activități. Profesorii Lektor vă stau mereu la dispoziție cu recomandări de cărți sau tehnici pentru a-l sprijini pe micul cititor.

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți