Tehnica Pomodoro sau cum să învingem procrastinarea cu ajutorul unei roșii

Dacă, citind titlul, vă gândeați că vitaminele din roșie ar putea avea efecte miraculoase asupra felului în care noi ne organizăm activitatea zilnică, acest articol vă va surprinde.

Tehnica Pomodoro (roșie în italiană) a fost dezvoltată în anii ’80 de Franceso Cirillo și s-a dovedit în timp un aliat de încredere în lupta cu procrastinarea. Dar e aceasta un lucru atât de grav încât să avem nevoie de ajutor în a o combate? Studiile arată ca multe aspecte ale vieții noastre sunt afectate grav de procrastinare. Unul dintre ele e învățarea. În cazul acestui proces, timpul e un aliat esențial. De ce să înveți luni pentru examenul de vineri, când te poți mobiliza joi noapte ca să treci prin toată materia? Creierul uman are nevoie timp pentru a crea structuri de învățare, așa că a învăța cu o seară înainte de examen este probabil cea mai sigură cale de a uita rapid.

Revenind la tehnica Pomodoro, Cirillo a creat un timer în formă de roșie, de unde și numele ei, pentru a veni în ajutorul procrastinatorilor. Procedeul e foarte simplu: avem nevoie doar de un timer, indiferent de forma, fizic sau virtual (există multe aplicații care ne pot ajuta), apoi urmăm următorii pași:

Pasul 1:  se opresc toate sursele de distragere: telefon, televizor, muzică, un frate mai mic sau un coleg dornic de conversație;

Pasul 2:  se setează timerul la 25 de minute;

Pasul 3:  în următoarele 25 de minute, ne vom concentra la un singură activitate. Multi-taskingul este inamicul treburilor bine făcute, deci trebuie evitat cu orice preț;

Pasul 4:  după 25 de minute ne vom acorda o recompensă, fie ea ceva dulce, o melodie care ne place, o conversație online, etc.  În așteptarea recompensei, creierul nostru va lucra cu eficiență maximă.

Acest proces se numește “a face un Pomodoro”. Secretul ca această tehnică să funcționeze e lipsa constângerilor. Nu trebui să ne chinuim să terminăm o activitate în timpul unui Pomodoro. E suficient să lucrăm la intensitate maximă în timpul celor 25 de minute și putem face un alt Pomodoro mai târziu.

Câte Pomodoro putem face într-o zi? Atâtea de câte avem nevoie. Unii au nevoie doar de unul pentru a-și da un start, alții preferă să le facă pe tot parcursul zilei. Sunt  aplicații care ne permit sa colecționăm Pomodoro-urile zilnice ca pe niște badge-uri.

Oricare ar fi varianta care ne surâde, această tehnică merită încercată! Cine știe, poate o roșie nu ne poate schimba viața, dar ne poate îmbunătăți felul în care ne organizăm activitățile zilnice.  

Sursa: https://www.kqed.org/mindshift/51765/procrastinating-still-how-a-tomato-timer-can-help-you-stop-putting-things

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți