7 principii pentru învățarea de acasă: mic ghid pentru părinți

În condițiile în care data reînceperii școlii este încă un mister, părinții se confruntă cu un nou rol, acela de profesori ai propriilor copii. Dincolo de multitudinea de resurse online și de eforturile școlilor de a suplini interacțiunea față în față, iată câteva principii, bazate pe știință și studii, care îi pot ghida pe părinți în această aventură.

Creați un spațiu flexibil de învățare. Conform principiilor de funcționare ale marilor companii, un spațiu flexibil de muncă sporește productivitatea. Permiteți copilului sa lucreze la diferite materii în diferite zone ale casei, conform unor reguli pe care le stabiliți împreună în prealabil. O cutie mare de carton poate deveni “fortăreața pentru scris”, un fotoliu confortabil poate deveni zona de lectură. Cercetările sugerează că, dacă micului student i se va permite să își personalizeze spațiul de studiu, acesta se va simți mai implicat și mai productiv.

Verificați-i starea de spirit în fiecare dimineață și pe parcursul zilei. Zeci de ani de cercetare au demonstrat că starea de confort psihologic este un precursor al învățării. Inventați mici ritualuri care să îl binedispună și încurajați-l să păstreze legătura cu colegii și prietenii.

Îngaduiți-i scurte pauze mintale în timpul învățării. Neuroștiința ne învață că, în cazul adolescenților, de exemplu, e nevoie de pauze la fiecare 20-30 de minute, pentru ca aceștia să își păstreze concentrarea și energia.

Găsiți un ritm potrivit pentru învățare. Se pare că, în cazul copiilor mai mici, momentul ideal al zilei pentru activități analitice ca matematica e dimineața, în timp ce creierul adolescenților are nevoie de mai mult somn pentru a îmbunătăți memoria și retenția.

Consolidați noile cunoștințe. Învățarea adevărată înseamnă mult mai mult decât retenția de informație. Dacă în clasă  copiii făceau recapitulări, dădeau teste sau rezolvau exerciții, acasă încercați să încurajați învățarea activă prin discuții, prin activități artistice sau scris. Multe studii au arătat ca o bună metodă de a consolida învățarea e de a preda un anumit topic unui părinte sau frate, e vorba de “protégé effect”, care funcționează atît de bine deoarece a preda implică a întelege toate nuanțele unui subiect.

Nu vă temeți de sarcini dificile. Studiile arată că implicarea în sarcini antrenante, dar în limita abilităților copilului, îi cresc angajamentul și favorizează învățarea. Nu îi lăudați micului învățăcel inteligența, ci apreciați eforturile pe care le face pentru a îndelini o sarcină, lucru care pe termen lung, îl va ajuta să își asume riscuri, să fie tenace și muncitor.

Alocați timp jocului și pasiunilor copilului. Gătiți sau organizați casa împreună pentru a-i dezvolta ablilitățile de rezolvare a problemelor. Știința ne arată ca muzica,desenul și dansul sunt activități care stimulează zone ale creierului responsabile de abilitățile lingvistice, concentrare, empatie și creativitate.

Și nu uitați: casa este spațiul în care copilul dumneavoastră trebuie să se simtă în siguranță, confortabil, iubit. Acest proces de învățare de acasă, fie el și temporar, trebuie să se supună acestor reguli.

Photo by Winnie Bruce

Sursa: https://www.edutopia.org/article/7-guiding-principles-parentsteachinghome?fbclid=IwAR1uF3MJUKUgZ5LBtmquKc7WBJ41cVXAbH8f9rHyDiSFAvsr9CTuV0mmzjQ

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți