5 cuvinte în limba engleză cu origini surprinzătoare

Limba engleză e un amestec fascinant de influențe, de unde și scrierea sau pronunția cel puțin ciudată a unor cuvinte. Totusi, unele dintre aceste cuvinte au o origine absolut surprinzătoare. Iată un top 5:

Cuvântul clue ( indiciu) este împrumutat din limba greacă. În legenda Minotaurului, Tezeu, eroul antic, reușește să scape din labirint cu ajutorul unui ghem de ață (sau clew în greacă) pe care îl folosește pentru a regăsi drumul spre ieșire.

Cuvântul shampoo ( a șampona) își are originea în Hindi și însemna inițial a masa. În timp, sensul său s-a rafinat, iar prin secolul 19 a ajuns la sensul de astăzi, a-ți spăla podoaba capilară.

Cuvântul  nightmare ar inseamna în traducere literală iapă de noapte. Însă, dacă prima parte a cuvantului, night, e destul de clară, a doua parte nu are nicio legătură cu cabalinele. Cuvîntul mare e în mitologia germanică o femelă de goblin care se urcă pe oamenii adormiti, sufocându-i cu pletele sale si provocându-le vise îngrozitoare.

Ketchup e un cuvânt aparent banal, dar cu o origine foarte controversata. Unii spun ca termenul e de sorginte chineza, kôe-chiap” (鮭汁)fiind un amestec de condimente si pește murat. Cert e ca sosul de roșii așa cum îl știm a fost prima oară înregistrat într-un dicționar pe la 1690, sub forma  catchup.

Ultimul cuvânt pe care îl vom cerceta e aparent banalul robot, provenit din cuvântul ceh robota, care înseamna muncă forțată. Termenul robot a devenit celebru prin 1920 odată cu lansarea piesei de teatru science-fiction ‘R.U.R’ (‘Rossom’s Universal Robots’), a scriitorului Karel Čapek, piesă care explora crearea oamenilor sintetici.

Lista cuvintelor cu origini surprinzatoare poate continua la nesfâșit iar acesta e un motiv în plus să privim limba engleză ca pe un puzzle uluitor.

Photo by Wallace Chuck

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți