Cum să înveți o limbă străină (chiar și limba chineză) printr-o metodă inedită

Psihologul și lingvistul Chris Lonsdale (care a scris în 2006 cartea The Third Ear. You Can Learn Any Language – „A treia ureche. Poți învăța orice limbă”) a studiat atât mandarina, cât și cantoneza. În loc să se gândească la anii lungi de studiu care îl așteaptă pentru a învăța cele două limbi considerate unanim drept dificile, acesta a pornit la drum cu deviza: a învăța o limbă străină este „la fel de dificil ca… a respira”. Autorul ne încurajează, susținând că și mandarina poate fi studiată în doar câteva luni de fapt.

În copilărie, a avut contact cu persoane din Tahiti (vorbitori de limbă franceză), apoi a plecat în Tahiti șase săptămâni. A devenit fluent în franceză fără efort și în deceniile următoare de viață a studiat procesul învățării limbilor străine atât din punct de vedere lingvistic, cât și psihologic. La vârsta de 22 de ani a obținut o bursă de doi ani în China, unde a abordat cele două limbi principale de acolo cu curaj, bucurie și curiozitate, aplicând principii simple de învățare și devenind fluent în scurt timp. Din China a plecat într-o scurtă excursie în Japonia, unde a învățat limba japoneză în patru săptămâni, descurcându-se pe cont propriu în călătoriile solitare prin țară.

Cartea oferă „strategii mentale, fizice și emoționale” pentru a învăța rapid și eficient. Metoda sa de a învăța orice limbă străină cuprinde cinci principii și șapte acțiuni. El susține că oricine poate să ajungă la fluență („talentul” fiind un concept lipsit de acuratețe în acest context), oriunde ar locui (imersiunea în altă cultură și țară poate fi inutilă, atât timp cât doar locuiești în alt loc fără să aplici principiile și acțiunile corecte).

Principii de urmat:

 1. Concentrează-te pe conținutul care este relevant pentru tine.
 2. Folosește limba străină ca pe un instrument pentru a comunica din prima zi de studiu.
 3. Înțelege cuvinte și apoi mesajul celorlalți.
 4. Folosește cei 43 de mușchi faciali și începe să vorbești.
 5. Fii curios, relaxat, fericit (în starea alfa a creierului), pentru a învăța mai repede. Starea mentală este foarte importantă în procesul de învățare a unei limbi. Aici sugerează și a accepta ușor că o parte din mesaj este încă neclară pentru tine. E mai bine să ne concentrăm pe ceea ce înțelegem, decât să fim frustrați când întâlnim cuvinte necunoscute încă.

Pe baza acestor principii, Chris Lonsdale recomandă șapte acțiuni în abordarea limbilor străine:

 1. Ascultă MULT. El numește asta „inundarea creierului”. Chiar fără a înțelege tot, asculți ritmuri și modele care se repetă, iar acest lucru este util.
 2. Fii atent și la limbajul nonverbal, pentru a înțelege mai mult din mesajul interlocutorului.
 3. Începe să combini: 10 verbe x 10 substantive x 10 adjective = 1.000 de propoziții posibile. („Învățarea e un proces creativ.”)
 4. Concentrează-te pe esențial. 3.000 de cuvinte reprezintă 98% din ceea ce spunem zilnic.
 5. Pune întrebări (cum se pune la asta?, ce înseamnă asta?), învață cuvinte, studiază cu cineva de la care poți asculta variante corecte.
 6. Copiază pronunția și mișcările faciale ale vorbitorilor nativi. Acest lucru este foarte important în studiul limbii chineze, unde trebuie observate cu atenție mișcările buzelor și ale feței în pronunțarea tonurilor.
 7. Creează o reprezentare (imagine) mentală pentru achizițiile lingvistice noi. De exemplu, în chineză 火 înseamnă foc și putem vizualiza flăcările.

Noi suntem cei care „controlăm procesul de învățare”. Așa că putem să aplicăm oricare dintre aceste principii și acțiuni pentru a învăța orice limbă străină, fără a ne gândi că e dificilă.

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți