Un pic de fitness pentru memorie

Știați că, pentru a ajunge la un nivel intermediar al unei limbi stăine ar trebui să știți cam 5-6000 de cuvinte? Ei bine, să coroborăm această informatie cu faptul că, după 25 de ani memoria noastră începe să se deterioreze. Și, dacă mai adaugăm și faptul că, pe la 40 de ani pierdem cam 10000 de celule nervoase în fiecare zi, ce șanse avem, ca adulți, să învățăm o limbă străină?

Vestea bună e că există diferite tehnici și metode să păcălim acestă tendință naturală a memoriei noastre de a se degrada în timp, și, deși creierul nostru e departe de a fi un mușchi, îl putem antrena cu succes! Iată câteva tehnici care, în timp, ne vor ajuta să stocăm miile de cuvinte ale unei limbi străine cu mai mult succes:

  1. Concentrarea atenției e esențială pentru ca informația să treacă din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată. Mitul multi-taskingului nu a trecut proba timpului, așa că, pentru a reține informații noi, învățați în liniște, departe de orice v-ar putea distrage ( televizor, colegi gălăgioși, telefon)
  2. Evitați să învățați un volum mare de informații într-o perioadă scurtă de timp. Dedicați studiului intervale scurte și dese, pentru a permite informației să se structureze.
  3. Organizați și structurați. Deși poate părea o pierdere de timp, revizuirea, restructurarea și reorganizarea notițelor de la curs e o parte importantă a memorării. Creierul nostru face miliarde de conexiuni și, a-i oferi informație bine structurată înseamnă a-i oferi ocazia să o asimileze simplu si natural.
  4. Folosiți mnemotehnici. Există diferite „scurtături” care ne vor ajuta să reținem lucruri altminteri destul de complicate. De exemplu, o propoziție ca „ My Very Educated Mother Just Said: Uh-oh! No Pluto” ne poate ajuta să reținem ordinea planetelor in sistemul solar (și faptul că Pluto nu mai e considerată planetă) .
  5. Vizualizați informația. Asociați cuvinte cu imagini, folosiți creioane viu colorate sau faceți propriile ilustrații ale informației pe care încercați să o rețineți.
  6. Consumați “brain-food”. Anumite substanțe, precum Omega3, Vitamina E, seleniul sau acidul folic au un rol esențial în buna funcționare a creierului. Consumați regulat pește gras, nuci, plante cu frunze verde-închis, broccoli, avocado, fasole, linte, citrice sau sfeclă și îi veți da memoriei voastre un plus de forță.
  7. Faceți sport. Studiile au arătat că exercițiile cardio măresc dimensiunea hipocampului, partea creierului responsabilă cu învățarea și retenția informației.
  8. Dormiți suficient. Un studiu din 2014 a arătat că somnul după studiu duce la schimbări de natură fizică la nivelul creierului. Așa că, data viitoare când vă luptați cu concepte greu de reținut, încercați să integrați un pic de somn în procesul de memorare.

Învățarea unei limbi străine este întotdeauna o provocare! De ce să nu testăm aceste cîteva sugestii simple?  

Sources :

Winerman L. Study smart. American Psychological Association.

Manning JR, Kahana MJ. Interpreting semantic clustering effects in free recallMemory. 2012;20(5):511-517. doi:10.1080/09658211.2012.683010

Yang G, Lai CS, Cichon J, Ma L, Li W, Gan WB. Sleep promotes branch-specific formation of dendritic spines after learningScience. 2014;344(6188):1173-1178. doi:10.1126/science.1249098

Photo by Amber Faust

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți