Cele mai uluitoare limbi … inventate

Dacă nu ştiaţi, în momentul de faţă, pe Pământ se vorbesc aproximativ 7099 de limbi. Acest număr este în continuă schimbare, noi limbi sunt descoperite constant, în timp ce altele se luptă pentru supravieţuire. În rândurile ce urmează însă, nu vom vorbi despre limbile vorbite pe Pamânt, ci despre limbile create de scriitori sau lingvişti, limbi ale civilizaţiilor extraterestre sau ale unor rase ce convieţuiesc cu pământenii, în imaginaţia creatorilor lor şi a publicului.

Dothraki (Game of Thrones)

Acestă limbă fascinantă e vorbită de triburile de luptători călare, Dothraki, din carţile lui George R.R. Martin, „A Song of Ice and Fire”, opera care a dat naştere în 2011 celebrului serial „Urzeala tronurilor”. Limba însă a fost creată de lingvistul David J. Peterson,care, inspirat de expresiile folosite de George R.R. Martin în carte, a combinat elemente din spaniolă, arabă, estoniană, Swahili şi Inuktitut, pentru a da naştere unei limbi ce conţine aproximativ 3163 de cuvinte şi care a cunoscut o popularitate uluitoare. In 2012, 146 de fetiţe nou-născute din SUA au fost botezate Khaleesi, termenul Dothraki pentru soţie de khal sau conducător, titlu deţinut de protagonista seriei, Daenerys Targaryen. Alături de Dothraki, acelaşi David J. Peterson a creat, pentru acelaşi serial, şi limba Valyrian, cele două limbi fiind considerate alături de elfă, cele mai convingătoare limbi fictive. Pentru o scurtă lecţie de Dothraki şi Valyrian cu însuşi creatorul lor, daţi click aici!

Elfa (Elvish-Stăpânul inelelor şi Hobbitul)

Scriitorul J. R. R. Tolkien, un reputat lingvist de asemenea, a creat multe limbi pentru personajele sale, elfii, mai bine spus, le-a creat o întreagă rasă, cu propria mitologie şi cu o diversitate de limbi. Creaţia sa lingvistică e atît de complexă, încât s-a transformat într-o limbă vie, la care fanii adaugă mereu noi cuvinte. Ca surse de inspiraţie, J. R. R. Tolkien a folosit limbile finlandeză, latină, greacă, o varietate de limbi germanice şi galeză. Seria Stăpânul Inelelor şi filmul Hobbitul au oferit publicului ocazia să se bucure de această limbă care poate suna magic, senzual şi în acelaşi timp înfiorător. Dacă doriţi să exersaţi câteva fraze în cea mai populară limbă fictivă a tuturor timpurilor, încercaţi aici aici!

Na’vi (Avatar)

Limba locuitorilor Pandorei, paradisul fictiv din Avatar, a fost creată de lingvistul Paul Frommer. Acesta a combinat elemente din etiopiană şi Māori, creând o limbă cu un vocabular iniţial de aproximativ 1000 de cuvinte. Fanii Na’vi pot continua însă să înveţe limba la mai mult de un deceniu de la lansarea filmului, părintele acesteia inventând constant cuvinte noi pe care le postează pe blogul personal!

Minioneza (Despicable Me)

Limba simpaticilor minioni din seria „Despicable Me” este deopotrivă adorabilă şi plină de provocări. Creată de Pierre Coffin şi Chris Renaud, regizorii seriei, minioneza e o combinaţie de spaniolă, japoneză, franceză, Tagalog, engleză şi coreană, dar ceea ce îi conferă un farmec aparte sunt tonul, inflexiunile şi viteza cu care e vorbită. Copiii s-au dovedit învăţăceii perfecţi ai acestei limbi, spre amuzamentul şi uneori disperarea adulţilor. Pentru a exersa, daţi click aici!

Klingoniana (Star Trek)

Această limbă la fel de sonoră şi intimidantă ca rasa de extratereştri războinici care o vorbeşte a fost creată în 1979 de James Doohan (Scotty) pentru “Star Trek: The Motion Picture”. Datorită popularităţii filmului, lingvistul Marc Okrand a fost angajat  pentru a crea o limbă “adevărată” pentru locuitorii planetei Qo’noS, pornind de la frazele inventate de Doohan. Fenomenul a luat o amploare uluitoare, au fost publicate dicţionare, piese de teatru, opere importante precum Hamlet au fost traduse în klingoniană. Se presupune că în lume ar fi cam 20-30 de vorbitori fluenţi ai acestei limbi, dar conversaţia în această limbă pare a fi plină de provocări. Pentru Trekkies, Duolingo are în plan un curs de klingoniană, la care se lucrează încă din 2018. Până atunci, găsiţi o scurtă lecţie aici!

Dacă sunteţi mereu în căutare de provocări lingvistice sau doar vreţi să vă amuzaţi, încercaţi să învăţaţi câteva expresii în aceste limbi fictive! Satisfacţia de a şti un lucru atât de inedit e cât se poate de reală!

Article by Lavinia Marcu

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți