Cryptophasia-limbajul secret al gemenilor

Cryptophasia este numele dat unui fenomen lingvistic facinant-limbajul secret al gemenilor. Numele vine din greacă, crypto însemnând secret și phasiavorbire. Acest fenomen, considerat de domeniul paranormalului în trecut, a devenit, prin studiere, un lucru accesibil experților în lingvistică.

De-a lungul timpului, datorită constrângerilor de diferite naturi, mai multe grupuri au inventat limbaje secrete, pentru a comunica într-un mod inaccesibil maselor. Fie că e vorba de coduri secrete sau de un argou specific anumitor grupări sociale, aceste mod de comunicare a fost denumit idioglosie sau limbaj autonom. În cazul gemenilor, dezvoltarea lor fizică și cognitivă în armonie aproape perfectă, oferă condițiile optime apariției acestui fenomen. Cam 50% dintre perechile de gemeni studiate au dezvoltat o astfel de formă de comunicare, care trancede însă limitele limbajului verbal și include și exprimările nonverbale, gesturi, felul de a merge, etc.

Studiile au relevat faptul că acest limbaj specific este, de fapt, o interpretarea a limbii materne, cuvintele fiind însă pronunțate greșit, iar această pronunție fiind perpetuată ca urmare a faptului că micul lingvist are în permanență un partener de conversație care folosește aceeași limbă. În cele mai multe cazuri, cryptophasia este doar un fenomen trecător, care se stinge odată cu dezvoltarea acurateții și fluenței în limba maternă. Au fost însă observate cazuri în care acestă limbă secretă a gemenilor a ajuns la o complexitate uluitoare, o limbă cu propriul sistem de reguli de gramatică, vocabular și pronunție, complet inaccesibilă persoanelor din jurul perechii de frați. Principalul dezavantaj al acestui fenomen este că, în cazuri rare, fiind forțați sau din proprie inițiativă, gemenii care renunță la limbajul lor secret pot avea dificulțăți în deprinderea limbii materne și pot păstra toată viața un accent ușor alterat.

Oamenii de știință care au studiat fenomenul cred că, la scară mai largă, felul în care gemenii își creează propriul limbaj artificial explică modul în care au apărut limbile în toată diversitatea lor. Dincolo de considerentele lingvistice, limbajul secret al gemenilor rămâne însă un fenomen fascinant și, de ce nu, magic.

Urmăriți un scurt film cu o pereche adorabilă de gemeni foarte antrenați într-o conversație:

Article by Lavinia Marcu

Photo by Pixabay

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți