Ce trebuie să știi despre limba italiană

Italienii sunt renumiți pentru bucătaria lor, poate cea mai iubită dintre toate bucătăriile lumii, pentru modul în care pot comunica cu ajutorul gesturilor, pentru simțul lor estetic deosebit dar și pentru dragostea lor imensă pentru viață și distracție. Limba acestui popor vechi și fascinant reflectă aceste caracteristici, lucru care o face foarte populară ca materie de studiu. Iată câteva lucruri interesante despre limba italiană care sper că te vor convinge să îți cumperi primul dictionar:

Alfabetul Italian are doar 21 de litere, adică toate literele alfabetului, mai puțin j, k, w, x, și y. Acest lucru o face  limba cea mai apropiată de limba latină. Orice cuvânt care folosește literele j, k, w, x, și y e astfel ușor identificat ca fiind împrumutat din altă limbă.

Limba italiană, așa cum o știm, a devenit limba oficială a Italiei în 1861, în perioada în care Italia a fost unificată. În acel moment, limba italiană pe care o știm astăzi era un dialect vorbit de mai puțin de 5% din populația țării, însă figuri marcante ale literaturii italiene, precum Dante și Petrarca au fost printre cei care au considerat că dialectul toscan ar trebui să devină limba oficială.

Limba italiană e vorbită de peste 85 de milioane de oameni. Deși nu poate concura cu mandarina sau engleza, limba italiană este o limbă foarte influentă și populară. 65 de milioane de oameni o vorbesc ca limbă maternă și este a doua limbă pentru 15 milioane de vorbitori. Dincolo de granițele Italiei, e limbă oficială a statelor Elveția, San Marino, Vatican și Istria.

Italiana e a cincea cea mai studiată limbă în Statele Unite. Datorită numărului foarte mare de migranți de origine italiană de la finalul secolului 19, limba italiană a devenit foarte populară în SUA. Cu mai bine de 700.000 de vorbitori în SUA, mare parte în New York City, Los Angeles, Chicago sau San Francisco,  studiul ei o necesitate în sistemul de educație american.

Cel mai lung cuvânt Italian are 30 de litere și 13 silabe, “psiconeuroendocrinoimmunologia” și e un termen medical care se referă la studiul funcționării sistemelor nervos, endocrin și imunitar.

Italiana e limba muzicii clasice. Termeni precum crescendo, soprano, alto sau tempo sunt parte din vocabularul standard al compoziției musicale iar acest lucru se datorează popularității sistemului de notație italian în perioada Renașterii și a epocii Baroce, perioade în care compozitorii italieni au dominat scenele europene.

Dialectele limbii italiene diferă foarte mult. Deși limba standard derivă din dialectul toscan, fiecare regiune are dialectul ei unic, majoritatea coexistând de secole cu limba oficială.

Italiana a fost standardizată de Dante Alighieri, considerat “tatăl limbii italiene”. Într-o epocă în care limba literaturii italiene era latina, acesta a ales să scrie Divina Comedie în dialectul toscan, punând astfel bazele limbii italiene de astăzi.

Sper că aceste caracteristici ale limbii italiene te-au convins că e o limbă care merită să fie descoperită și studiată. Ne vedem la Lektor pentru primul tău curs!

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți