Informații interesante despre limba portugheză

Limba portugheză este pe locul 6 în topul celor mai vorbite limbi din lume, fiind folosită în 9 țări din diferite continente (Portugalia și insulele portugheze Madeira și Azore, Brazilia, Mozambic, Angola, Guineea-Bissau, Timorul de Est, Guineea Ecuatorială, Republica Capului Verde, Republica Democrată São Tomé și Príncipe). În plus, este limba oficială în Macao. Portugheză se vorbește și în Goa (India), precum și în Sri Lanka. Există comunități mari de vorbitori de portugheză și în unele state din SUA.

De fapt, doar 5% dintre vorbitori locuiesc în Portugalia, ceea ce este un record între limbile cu vorbitori mai numeroși în afara țării de origine. Fiind vorbită pe patru continente, UNESCO consideră că limba portugheză are potențial pentru a fi o „limbă de comunicare internațională”.

Portugheza vorbită în Brazilia este puțin diferită. De exemplu, pentru pronumele „tu” și „voi” folosesc tu și vós în Portugalia, în timp ce în Brazilia sunt folosite você and vocês. În portugheza vorbită în Brazilia există termeni din portugheza secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. Você, de exemplu, cu toate că este un termen mai puțin formal, vine din salutul vossa mercê (domnia ta/voastră). În plus, pronunția este diferită în cele două țări.

Portugheza este asemănătoare limbii spaniole. Însă rădăcinile sale sunt în Galicia (după Gallaecia Romana), o regiune în nordul Portugaliei și nord-vestul Spaniei cu o comunitate autonomă. Aici se vorbește galego sau galiciană. Vorbitorii de portugheză și galiciană se înțeleg bine între ei.

Până în anul 2009, existau doar 23 de litere în alfabetul portughez. Apoi au fost introduse literele K, W și Y pentru cuvinte împrumutate din limbi străine, mai ales din engleză. Până recent aceste litere au fost inutile: „kilogram”, de exemplu, se scrie quilograma.

În secolul al VIII-lea, Portugalia și Spania au fost cucerite de mauri din nordul Africii și Orientul Mijlociu (până la Reconquista din secolul al XIII-lea), astfel încât limba arabă a influențat puternic limba portugheză. Multe cuvinte uzuale sunt de origine arabă: garrafa/sticlă, almofada/pernă, azeitona/măslină. În afară de limba arabă, portugheza a mai împrumutat cuvinte din italiană, franceză și engleză.

Unele cuvinte portugheze au intrat, la rândul lor, în limba română și/sau engleză: cobra, flamingo, peștele piranha, fetiș (feitiço = farmece, vrăjitorie), embarrass (embaraçar = a lega noduri), cocteilul caipirinha.  

La fel ca în limba spaniolă, în portugheză există două verbe care înseamnă „a fi”: ser (permanent) și estar (situații temporare precum stările sufletești sau vremea). Pentru „a fi căsătorit” ei folosesc ser casado, considerând căsătoria ceva permanent, neschimbător. În alte cazuri expresiile trebuie reținute pe de rost. De exemplu, estar morto (a fi mort) și ser morto (a fi ucis).

A cunoaște limba portugheză poate fi util și interesant. Este predată obligatoriu în Uruguay și opțional în diferite țări din America și Africa.  Alte informații puteți găsi în cartea Portuguese for Dummies scrisă de Karen Keller.

Article and photo by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți