Decembrie în România

 

În mod tradițional, luna decembrie se numea „Undrea” în limba română. Cuvântul „decembrie” provine din latină (decem = zece), întrucât luna decembrie era a zecea lună din calendarul roman.
1 Decembrie este Ziua Națională, care sărbătorește Ziua Unirii din 1918. Înainte de 1948, sărbătoarea națională era pe 10 mai, o zi legată de regele Carol I. Iar în timpul perioadei comuniste (1948-1989), ziua națională era pe 23 august (o dată care marca eliberarea de ocupația fascistă).
6 decembrie este Ziua Sfântului Nicolae (Moș Nicolae), când copiii (iar uneori și adulții) primesc dulciuri și mici cadouri, de obicei în șosete sau pantofi pregătiți cu grijă de cu seară.
Decembrie este o lună pentru post și curățenie în casă, până la Crăciun. Luminile și decorațiile de Crăciun apar peste tot în orașe la începutul lunii. Pomii de Crăciun decorați, precum și piețele publice cu produse de sezon sunt, de asemenea, frecvente în majoritatea orașelor.
Pomul de Crăciun este împodobit acasă înainte de Crăciun și există numeroase feluri de mâncare tradiționale pregătite pentru această sărbătoare, de exemplu cozonacul cu umplutură de cacao și nucă sau rahat.
Crăciunul este sărbătorit timp de trei zile (25-27 decembrie), majoritatea oamenilor având zile libere în această perioadă pentru a se bucura de el. Salutul tradițional este „Crăciun fericit!” Colindele locale se cântă în ajun și în zilele de sărbătoare din această perioadă. Majoritatea sunt cântece religioase. Copiii obișnuiau să vină și să cânte colinde la ușa oamenilor pe 24 decembrie și primeau dulciuri, nuci și bani, în trecut. Totuși, acest obicei este mai puțin popular acum.
Unele persoane merg la biserică și participă la slujbă de Crăciun, chiar și în a treia zi, pe 27 decembrie (Sfântul Ștefan). Crăciunul este un eveniment religios important în România, iar oamenii se bucură de mesele în familie, schimbă cadouri și se vizitează, pentru a petrece timp împreună. Copiii primesc cadouri de la Moș Crăciun. Vâscul aduce noroc și bogăție și poate fi găsit spre vânzare și în case în decembrie și ianuarie.
Un alt eveniment important din decembrie este ziua minorităților naționale din România, sărbătorită pe 18 decembrie. Există 18 grupuri etnice aici, fiecare dintre ele având tradiții culturale, lingvistice și religioase specifice. Această dată este sărbătorită în România din 1998.
Revelionul înseamnă focuri de artificii, emisiuni speciale de televiziune, vin spumant sau șampanie, divertisment acasă și în oraș. Un salut obișnuit la sfârșitul anului și începutul celui nou este „La mulți ani!” (= Să ai o viață lungă!).
În zonele rurale, există și unele spectacole de teatru, mai puțin frecvente în zilele noastre, unde oamenii poartă costume și măști speciale și interpretează Capra sau Ursul, cântând și dansând pe străzi. Acest obicei este interpretat de Crăciun până în ajunul Anului Nou, iar artiștii interpreți primesc mâncare și bani.
Anul Nou are „colinde/cântece” speciale cu versuri vorbite (nu cântate), numite Plugușorul și Sorcova. Scopul lor este de a le ura ascultătorilor un an rodnic și o viață lungă.
Un decembrie fericit tuturor!
Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți