Lektor Book Review: Zile de Crăciun, de Jeanette Winterson

 

„Zile de Crăciun: 12 povești și 12 rețete pentru 12 zile” (2016) este o carte fermecătoare, tocmai bună de citit în serile liniștite petrecute anul acesta acasă. Este o carte tradusă și în limba română în colecția Humanitas Fiction. E scrisă de Jeanette Winterson, o scriitoare care folosește cuvintele cu sensibilitate și măiestrie. Autoarea este un povestitor bun, iar… iarna apare chiar și în numele său (winter).

Cartea este plină de farmecul și magia acestei perioade a anului, iar în prima povestire un personaj principal este chiar „Spiritul Crăciunului”. Crăciunul este personaj principal al cărții și un anotimp în sine.

Fiind crescută de o familie profund religioasă, Jeanette Winterson cunoaște bine detaliile biblice ale acestei sărbători, precum și originile sale romane și celtice. Ne povestește multe detalii legate de cultura și civilizația britanică. De exemplu, aflăm că primul brad împodobit de Crăciun din Anglia a fost cel al familiei regale de Windsor, regina Victoria și Albert, în 1848.
Prima rețetă, scrisă cu umor, este pentru niște prăjiturele tradiționale specifice Crăciunului britanic (mince pie), umplute cu stafide, migdale, mere, coajă de lămâie și alte ingrediente. Cartea este jucăușă, însă are un stil poetic, precum și rețete, fiind astfel adresată mai mult adulților și mai ales femeilor. Poate fi un cadou special anul acesta pentru prietenele din viața noastră.
Pentru cunoscătorii de limbă engleză, este delicioasă lectura în original. Autoarea folosește cuvinte neașteptate, pe alocuri și jocuri de cuvinte: după un somn profund, „as deep as snow”, dimineața putem da la o parte perdelele („open the curtainS Now!) – și… e zăpadă afară! Uneori multă (snow on snow).

Între povestiri și rețete sunt pagini cu steluțe, pagini cu fulgi de nea, cu păsări sau flori de ilex și vâsc, care oferă un aspect de sărbătoare cărții. Fiecare capitol începe cu prima literă decorată, ornamental, ca în cărțile medievale. Iar acest detaliu aduce un plus de farmec cărții. Bineînțeles, și copiii se pot bucura de această carte. Rețetele au uneori desene, iar ei ar putea răspunde mai ușor la întrebări complicate precum: „oare cum să facem un om de zăpadă slab, când corpul e format din bile mari și rotunde de zăpadă?”
Printre rețete, este și una pentru vin fiert, puțin diferită de cea folosită în general la noi. În Anglia se adaugă și portocală, ghimbir, cuișoare, foaie de dafin, scorțișoară. Rețetele prezentate sunt ușor de urmat, fără cantități care trebuie cântărite exact. Pentru că, spune autoarea, „gătitul e relaxant, nu o probă olimpică”.
Printre animalele care apar în poveștile din carte găsim un câine, o broască de argint, un leu și chiar un unicorn. Pentru „studioși”, sunt menționate date și detalii din secole trecute (al XVI-lea, al XIX-lea, înainte de Hristos).

Este o carte presărată cu un praf magic, care ne aduce bucurie în suflet.
Cărțile ne ajută să călătorim. De aceea vă doresc să aveți lecturi plăcute vacanța aceasta. Sărbători fericite tuturor!
Article By Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți