Pleonasme în limba română

Un pleonasm (cuvânt care vine din limba franceză) este o eroare de exprimare care constă în folosirea alăturată a unor cuvinte sau expresii care au același înțeles.

De exemplu, a clănțăni înseamnă a ciocni dinții cu zgomot (unii de alții), prin urmare a clănțăni din dinți este o exprimare redundantă, pleonastică. „A clănțăni” este suficient, mesajul este clar.

Oare de ce spun unii oameni „cușetă de dormit”? Cușeta este un pat în vagonul de dormit, este evident că este „de dormit”. A spune doar „cușetă” e destul și corect.

Ați auzit despre „alcoolemia în sânge”? Alcoolemia se referă la prezența temporară a alcoolului în sânge, a adăuga „în sânge” este incorect de fapt. Unii beau mult, alții mănâncă prea puțin. Și sunt… lihniți de foame. Deși lihnit, conform DEX-ului, înseamnă foarte flămând, chinuit de foame, hămesit. Prin urmare, sunt doar „lihniți”.

Apropo de lihnit, am putea să mâncăm pilaf de orez, totuși pilaful este o mâncare de orez și, răzgândindu-ne, putem să mâncăm pilaf (în loc de pilaf de orez). Și mujdei în loc de mujdei de usturoi, din moment de mujdei înseamnă, în DEX, „preparat alimentar din usturoi pisat, apă și sare”.

Acum este iarnă și putem fi atenți la vocabularul de sezon. Nămeții se referă la o cantitate mare de zăpadă și este inutil să folosim „expresia” nămeți de zăpadă.

Iar sloiul este o bucată de gheață (DEX: „bloc de gheață care plutește pe apele curgătoare și stătătoare”). Deja ne putem da seama că e bine să evităm expresia „sloi de gheață”.

Unele pleonasme sunt evidente (bibliotecă de cărți, a beneficia de un avantaj), altele sunt mai provocator de remarcat (ceremonie solemnă – DEX: ceremonie = ansamblu de reguli obișnuite la solemnități; sau „gamă diversificată”). Chiar și boarea este o adiere a vântului, a spune „boare de vânt” e redundant.

Cicatrizarea este închiderea unei răni, de aceea „cicatrizarea rănii” poate fi supărătoare pentru cineva care vorbește corect sau ascultă atent.

Mai puțin credibil în discuțiile avute până acum este faptul că „pom fructifer” este un pleonasm. Pomul este un arbore care produce fructe comestibile. Copacul e copac, iar pomul este… doar fructifer. O excepție este expresia „pom de Crăciun” (sau „a fi în pom”, pentru a se afla într-o situație dificilă).

Este foarte interesant a studia despre pleonasme în limba noastră și important să o vorbim corect.

Sursă de inspirație: DEX-ul. Pentru pom, găsim definiția aici: https://dexonline.ro/definitie/pom

De obicei învățăm limbi străine, totuși e o plăcere să descoperim și secrete ale limbii române.

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți