Business English – cuvinte și expresii utile

Este util să reținem anumite cuvinte, pentru a ne îmbogăți vocabularul și a le putea folosi în contextul potrivit.

PLAYER este un cuvânt versatil: A TEAM PLAYER este o persoană cu spirit de echipă, iar uneori A PLAYER înseamnă o companie (there are quite a few big players in the banking market).

Un verb intrat în uz destul de recent este TO RIGHT-SIZE, care în lumea afacerilor înseamnă a reduce „mărimea” unei companii prin reducerea personalului (they have to right-size their company). A da afară, a concedia și a da papucii au diferite echivalente și în engleză (to sack, to fire, to let go – destul de formal, to terminate a contract – formal, to axe – sună mai brutal, chiar și a „ primi bocancii” – to get the boot/the bullet/the chop).

Contabilitate este accountancy, accounting și bookkeeping. ACCOUNTABILITY, în schimb, este obligația și responsabilitatea pentru acțiunile proprii (someone can be HELD ACCOUNTABLE for their actions).

Profitul se numește, în termeni informali, THE BOTTOM LINE (they have a bottom line of about €…). A BLACK HOLE este, dimpotrivă, o sumă mare de bani care lipsește (the accountant found a huge black hole). Pierderea de bani pentru o firmă, a ieși în deficit, este CASH BURN sau CASH BURN RATE.

M&A este o abreviere des întâlnită în literatura de specialitate și în articolele cu știri economice. Este o prescurtare de la MERGERS (două companii care se unesc și formează una mai mare) și ACQUISITIONS (un sinonim pentru „cumpărături”, cu referire la cumpărarea unei companii). Exemplu: M&A activity was strong last year.

Alte abrevieri utile sunt MBO & MBI. MBO (management buy-out) se referă la cumpărarea unei companii (de la proprietar) de către niște angajați. MBI (management buy-in) este situația opusă, când persoane din afară achiziționează compania.

TO SOAR sau TO SHOOT UP înseamnă o creștere foarte rapidă (a prețurilor, a vânzărilor, a numărului de clienți etc.)

Toate aceste cuvinte trebuie înțelese bine, așa că studiul lor este important. De asemenea, noi termeni apar mereu și semnificațiile trebuie verificate.

Un glosar Pearson cu termeni business găsiți aici:

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți