Câteva detalii despre Austria

Austria este împărțită în nouă provincii federale (Länder). Rădăcina germană (austr) înseamnă est, iar în latină auster înseamnă sud.

Austriecii preferă o formă de adresare formală, cu titlu (Herr Magister Schmidt, Dozent, Extraordinarius, Frau Professor pentru soția unui profesor).

Sunt foarte mulți străini care lucrează în Viena (cam 19% din populația orașului), iar aceștia se numesc Gastarbeiter. Jumătate dintre ei sunt din țări care au format în trecut fosta Iugoslavie. De asemenea, sunt mulți germani care studiază în Austria, mai ales medicină. Numeroși sunt și străinii din Turcia și Polonia.

Austriecii țin la bunele maniere și atitudinea formală. Pe lângă Guten Tag, se poate auzi și salutul Grüss Gott. Informal, ca salut și la revedere sunt folosite Servus, Grüss Dich și, în Viena, Papa. La masă, când se ciocnesc paharele, se spune Prost, zum Wohl. Pentru Poftă bună, în afară de Guten Appetit se spune și Mahlzeit (forma scurtă a lui gesegnete Mahlzeit, masă binecuvântată).

Dulciurile austriece sunt faimoase și se găsesc la magazine cu prăjituri numite Konditorei. Multe deserturi poartă numele unor bucătari celebri care le-au inventat sau ale unor aristocrați cărora le plăceau mult (Sacher, Esterhazy, Malakoff, Dobos). Feliile de chec sunt ornate cu fructe de pădure, iar Plundertaschen sunt produse de patiserie umplute cu gem de prune (Taschen = buzunare). Ciocolata austriacă binecunoscută, mozartinele, se numește Mozartkugeln („mingi Mozart”). Pâinea este în general condimentată cu chimen.

O altă atracție sunt cafenelele (Kaffeehaus). Iar în zonele vinicole ale țării există hanuri locale numite Heurigen (de la heuer, anul acesta). Pentru că, în afară de bere, austriecii iubesc vinul tânăr, din ultima recoltă. Ei beau în general vin alb, cu apă minerală (gespritzt).

Magazinul mic, de la colțul străzii, se numește Greissler și vinde de toate.

Părinții din Austria cumpără mai multe jucării pe an decât în oricare altă țară europeană. Animalele de companie (mai ales câinii și pisicile) sunt foarte îndrăgite de austrieci, precum și caii. Austriecilor le place să colecționeze diferite obiecte și să facă plimbări pe trasee montane.

În ceea ce privește cultura, Viena este cunoscută ca oraș al compozitorilor (Haydn, Mozart, Schubert, Bruckner, Mahler, Schönberg, Johann Strauss (Beethoven și Brahms sunt compozitori germani). Sigmund Freud a fost austriac. În Austria s-a născut și Ernst Gombrich, care a scris cea mai cunoscută „Istorie a artei”. Karl Kraus, scriitor și jurnalist austriac, a scris: „Străzile Vienei sunt acoperite cu cultură, cele ale altor orașe cu asfalt.”

Cultura este în Austria un subiect important de discuții, adesea contradictorii, astfel încât „certurile” pe tema artei reprezintă o artă în sine la ei. Apreciază mult muzica, arta și teatrul. Filarmonica din Viena a fost fondată în 1842 și este foarte cunoscută și iubită în lume.

Este remarcabil metroul subteran atât de modern (U-Bahn) care circulă sub un oraș cu clădiri vechi, unele medievale.

În partea de sud suflă un vânt cald și uscat, pe pantele Alpilor, numit în limba germană Föhn (de aici și numele uscătorului de păr).

Există și o latură melancolică a lor, precum și numeroase sinonime pentru a muri („a înmâna lingura”, „a începe să vezi cartofii de dedesubt”, „a îmbrăca pijamale de lemn”).

În limba română sunt peste 800 de cuvinte de origine germană. Puteți găsi câteva aici: https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cate-cuvinte-de-origine-germana-are-limba-romana

Sursă de inspirație: „Austriecii” de Louis James

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți