Nume de flori și etimologia lor

În așteptarea anotimpului cald, plin de flori, putem să ne amuzăm cu etimologia unor nume de flori.

Laleaua provine din Orientul Mijlociu. În limba persană se numea lâle, de aici și cuvântul românesc „lalea”. Iar în perioada Imperiului Otoman, când se acoperea capul cu un turban (tülbend) care semăna cu o floare de lalea, au fost introduse în limba engleză cuvintele tulip (lalea) și turban (turban), ambele cu aceeași rădăcină turcească.

Azalea se numește în engleză rhododendron, care în limba greacă înseamnă „copac cu trandafiri” (rhodon = trandafir, dendron = copac). Deși, de fapt, această plantă asiatică (floarea națională a Nepalului) este tufiș (nu copac) și nu este trandafir. Azaleele cresc pe teren uscat, iar în greacă la uscat se spune azaleos.

O floare asemănătoare, care se găsește des și la noi, este alstroemeria, a „moștenit” numele de la baronul suedez Klas von Alstroemer. Se mai numește „crinul aztecilor”. (Există și alte flori care au nume după diferite personalități: dalia de la Anders Dahl, un botanist suedez; magnolia de la Pierre Magnol, un botanist francez; gardenia după un botanist american pe nume Alexander Garden, zinnia după botanistul german Johann Gottfried Zinn. În multe țări mediteraneene sau calde se găsește o plantă cu flori frumoase de diferite culori, bougainvillea (după numele navigatorului francez Louis Antoine de Bougainville).

Păpădiile se numesc în engleză dandelion, din francezul „dent de lion” (dinte de leu).

Iris a fost o zeiță grecească (a curcubeului) – iris înseamnă în greacă „curcubeu”. Zeița Iris călătorea pe curcubeie pentru a aduce mesaje pe pământ.

Gladiola are numele de origine latină (gladius = sabie, de unde provine și cuvântul „gladiator”). Frunzele sunt lungi și în formă de sabie.

Toamna este anotimpul crizantemelor. În greacă, khrusanthemon înseamnă floare (anthemon) de aur (khrusos).

Iarna sunt populare crăciunițele, numite și Poinsettia (și în engleză), de la numele primului ambasador al Statelor Unite în Mexic – Joel Roberts Poinsett. Acesta a introdus planta în USA în anii 1820.

În spatele cuvintelor există alte cuvinte și etimologii interesante, pe care le descoperim studiind limbi străine.

 

Sursă: thefreedictionary, wikipedia și DER (Dicționarul Etimologic al Limbii Române)

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți