Studiază engleza cu o carte de Virginia Woolf

Sfârșitul lunii ianuarie marchează pentru lumea literară aniversarea autoarei Virginia Woolf (1882-1941). Numele său complet este Adeline Virginia Stephen. Cărțile sale au avut o influență majoră asupra literaturii din acea perioadă, ea fiind considerată printre giganții literari ai secolului al XX-lea.

Tatăl său a fost critic literar și Virginia Woolf a moștenit pasiunea lui pentru cărți. Iar de la mamă, frumusețea – „clasică, grecească”, după cum o caracterizau contemporanii săi. Mama sa a murit când Virginia avea 13 ani, iar această despărțire a marcat-o profund. A început să scrie din perioada adolescenței.

A fost mereu curajoasă, un lucru neobișnuit pentru o femeie la început de secol XX. Edward Albee chiar a scris piesa de teatru „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” După ce au murit părinții săi (tatăl ei avea 50 ani când s-a născut Virginia), tânăra a închiriat o clădire cu trei etaje și parter. La etajul 3 s-a mutat Leonard Woolf, un chiriaș care s-a îndrăgostit de ea și cu care s-a căsătorit mai târziu.

Cei doi au pus și bazele unei edituri proprii, care a devenit faimoasă o vreme și a publicat chiar și poezii de T.S. Eliot. După câteva cărți scrise, abia cea cu titlul „Orlando” a devenit foarte îndrăgită de public și i-a adus consacrare și satisfacții financiare autoarei (care avea la apariția aceste cărți 47 ani). Cărțile sale cunoscute sunt: The Voyage Out, Mrs Dalloway, To the Lighthouse, The Waves, Flush, The Years, Between the Acts. A scris și multe eseuri.

Temele sale principale sunt războiul și efectele sale, clasele sociale, putere, privilegiu și discriminare, creativitatea femeilor.

Soțul ei a fost evreu și cei doi au decis că, în cazul în care Germania va ocupa Anglia, se vor sinucide împreună. Casa lor din Londra a fost total distrusă în timpul unui bombardament german și cei doi s-au… scufundat.

Popularitatea sa a crescut postbelic în câteva „valuri”, mai ales în anii 1970 și acum, în secolul al XXI-lea, Virginia Woolf se numără printre cei mai mari autori din toate timpurile.

Poți citi mai multe detalii despre această scriitoare și asculta o prezentare generală despre opera sa (în patru minute, cu sau fără subtitrare), în engleză, aici.

Article by Nadia Esslim

 

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți