Expresii despre animale în engleză

Există o mulțime de expresii uzuale în care apar nume de animale, în general fără legătură cu acele animale.

Unele seamănă cu expresiile din română (the lion’s share = partea leului, cea mai mare parte). Denumirile unor plante pot fi asemănătoare sau diferite în limba română (lion’s ear = talpa-gâștei, nu „urechea leului”, iar lion’s tail = talpa-lupului, nu „coada leului”).

Altă expresie cu traducere identică este at a snail’s pace, cu pas/în ritm de melc, foarte lent. Sau eagle eyes, cu ochi de vultur.

Noi spunem „harnic ca o albină”, însă în engleză se spune busy as a bee (ocupat ca o albină).

O expresie foarte folosită este the elephant in the room, care se referă la un subiect important de discuție, o problemă controversată, care rămâne nemenționată totuși pentru că este neconfortabilă sau jenantă.

A one-trick pony este o persoană, un grup sau un lucru care este cunoscut pentru o singură calitate, abilitate, un singur talent notabil. Această expresie este folosită mai ales în sens ironic, despre cineva sau ceva care nu are prea multe de oferit.

Hold your horses înseamnă „Așteaptă!”, ai răbdare.

Let the cat out of the bag se referă la a da de gol un secret, adesea fără intenție.

Pentru unele expresii am putea „ghici” măcar superficial sensul (open a can of worms nu poate fi ceva de bine și înseamnă de fapt a crea probleme noi), însă pentru majoritatea expresiilor sensul pare abscons și ele trebuie învățate pe de rost, pentru a le înțelege și pentru a le putea folosi într-un context corect (the world is your oyster înseamnă că există multe oportunități).

Unele sunt amuzante la prima lectură (get your ducks in a row, care înseamnă de fapt a organiza bine lucrurile). Like shooting fish in a barrel este ceva „ușor de prins sau de păcălit”.

A avea emoții (feel nervous) este exprimat și prin butterflies in one’s stomach.

Asemenea expresii arată fluență și o bună cunoaștere a limbii țintă. Este sunt folosite de nativi în limba vorbită și este distractiv a le introduce în studiul nostru.

Fluentu are o reclamă amuzantă pentru lecțiile sale axate mult pe limba vorbită și expresii: https://www.youtube.com/watch?v=IEuh17Uik7k&feature=emb_title

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți