Detalii uimitoare despre limba engleză

Limba engleză este o limbă vest-germanică, foarte bogată – cu peste un milion de cuvinte*. Dicționarul are chiar și 23 de volume.

Există numeroase sinonime pentru că engleza a împrumutat cuvinte din mai multe limbi (chiar latină și franceză, în ciuda originii germanice): sofa din arabă, waltz din germană, pyjamas din urdu, shampoo din hindi, anorak din vocabularul eschimoșilor.

În limbajul obișnuit sunt folosite maxim 8000 de cuvinte, iar pentru a ne apropria de nivelul avansat și de fluență sunt suficiente chiar 3000 de cuvinte**. Se aproximează că Shakespeare a folosit cam 30.000 de cuvinte în opera sa.

Modul esențial de a începe o conversație în engleză este a aduce vorba despre vreme. Vremea trebuie neapărat menționată la început, come rain or shine (but mostly come rain…). Fiind un subiect atât de abordat, și vocabularul legat de vreme este foarte bogat (nippy, bracing, muggy, breezy, crisp, chilly, fresh), cu tot felul de ploi posibile (scattered showers, showery outbreaks, intermittent rain) și propoziții care mereu subestimează ce va fi: were in for a cold snap.

Adresarea, chiar și către persoane necunoscute, este love și peach, ceea ce creează o stare plăcută.

În afară de vreme, o altă caracteristică a abordării lingvistice engleze (care ține de Englishness), mereu politicoase (please și thank you rostite cât mai des) sunt exprimările voalate în defavoarea celor directe. În loc de to die, de exemplu, se folosesc o mulțime de alte cuvinte: pass over, pass on, chiar pop off și kick the bucket, iar pentru a folosi toaleta: spend a penny, answer the call, wash hands, make use of the facilities.

Și exprimările legate de timp sunt vagi într-o oarecare măsură. In a tick, half a mo, just a sec și hang on a minute înseamnă chiar mai mult de 5 minute. Iar give me five minutes poate fi chiar un sfert de oră sau mai mult.

Pentru că aproximativ din tot ceea ce este online e scris în engleză, iar comunicarea (mai ales în mediul de afaceri) este într-un procent asemănător tot în engleză, este important să aprofundăm această limbă, mai ales că studiul său, pe lângă satisfacții profesionale, poate fi chiar distractiv.

 

* Despre numărul de cuvinte în engleză: https://www.dictionary.com/e/how-many-words-in-english/

** Lista cu cele 3000 de cuvinte propuse pentru străinii care studiază limba engleză: https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/external/pdf/wordlists/oxford-3000-5000/The%20Oxford%203000.pdf

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți