11 limbi de circulație internațională

 1. Chineza mandarină este vorbită de peste 1 miliard de vorbitori, cam 17% din populația globului. Este o limbă sino-tibetană. China, zhongguo, înseamnă „regatul de mijloc”.
 2. Engleza, cu peste 760.000.000 locuitori. Acum 400 de ani, era vorbită de circa 7 milioane de persoane (1,5% din populația de atunci a lumii). În prezent, vorbitorii nativi reprezintă 5% din populația lumii. Pentru că este folosită în mediul de afaceri, 12% din oameni o vorbesc acum.
 3. Hindi este vorbită de circa jumătate de miliard de oameni. Este principala limbă vorbită în India (în partea de nord și în partea centrală a țării).
 4. Spaniola este vorbită de peste 410 milioane de oameni. Este o limbă de origine latină. Dialectul castilian s-a răspândit în toată țara în secolul al XV-lea. Este vorbită în pe continentul american.
 5. Rusa, cu peste 270 de milioane de vorbitori, este cea mai răspândită dintre limbile slave.
 6. Bengali sau bangla este o limbă de origine sanscrită, la fel ca hindi, și este vorbită de 230 de milioane de persoane (în statul indian Bengalul de Vest și în Bangladesh). Are o tradiție literară îndelungată. Rabindranath Tagore a scris în această limbă.
 7. Araba are peste 205 milioane de vorbitori și este răspândită în Asia și Africa de Nord. Există multe dialecte, atât de diferite încât pot fi considerate limbi aparte. Totuși, araba clasică (fusha) este folosită pentru comunicarea oficială. Dialectele sunt rar folosite în scris sau în mass-media. Araba este o limbă semitică, înrudită cu ebraica și aramaica.
 8. Portugheza e vorbită de 191 de milioane de persoane. Și în Brazilia, care o fost colonie portugheză până la obținerea independenței, în 1822. Este o limbă de origine latină.
 9. Franceza are 128 de milioane de vorbitori (și în Belgia, Luxemburg, Monaco și Elveția). Înainte de cucerirea romană, pe acest teritoriu erau vorbitori de limbă celtă. În secolul al V-lea, au fost invazii ale unor populații de origine germanică (franci și burgunzi). Însă este o limbă de origine latină.
 10. Germana numără peste 128 de milioane de vorbitori. Este cea mai răspândită limbă în Europa Centrală.
 11. Japoneza este vorbită de peste 120.000.000 de persoane. Este o limbă misterioasă, nefiind înrudită cu vreo altă limbă. Se vorbește și în Hawai (peste 800.000 de vorbitori), în Brazilia (peste 400.000 de persoane), precum și în Canada, Mexic, Australia și Marea Britanie.

Sursă de inspirație: „1000 de limbi” de Peter Austin

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți