Călătorie lingvistică în lume

Există cam 6.900 de limbi în lume acum. Unele sunt vorbite pe suprafețe largi ale globului sau există mulți vorbitori pentru ele, în timp ce altele sunt vorbite de 1-2 persoane. Unele dispar. Într-un articol mai vechi dintr-o revistă lingvistică italiană spuneau că o limbă dispare la fiecare 2-3 săptămâni, ceea ce reprezintă o pierdere imensă pentru umanitate.

Coordonatorul Peter K. Austin a redactat un volum intitulat „1000 de limbi”, care a apărut și la noi (la Editura Art). Aici putem afla multe detalii interesante despre diferite limbi – vii, periclitate sau dispărute.

În fiecare zonă geografică există limbi majoritare și minoritare, precum și limbi cu puțini vorbitori („pe cale de dispariție”) sau limbi dispărute deja.

Dintre miile de limbi existente în prezent, 96% dintre oameni vorbesc numai 4% dintre toate limbile (circa 275). Cele mai importante opt limbi însumează 40% din populația lumii. Iar 25% dintre limbi sunt vorbite de mai puțin de 1.000 persoane.

Limbile pe cale de dispariție sunt mai ales în Australia și cele două Americi. 820 de limbi sunt doar în Papua Noua Guinee și 120 în Vanuatu (ultimele vorbite de 100.000 de persoane), de exemplu. Iar cele mai multe limbi sunt vorbite în Africa și Asia (peste 2.000 pe fiecare din aceste continente).

În Africa și Asia sunt câte 30% din limbile lumii (63% în total pe cele două continente). Prin comparație, în Europa sunt 239 de limbi (3,5% din toate limbile actuale).

Este interesant faptul că doar o treime dintre toate limbile au și o formă scrisă, majoritatea fiind doar vorbite.

Limbile sunt împărțite, desigur, în familii și subgrupe, în funcție de similitudini. Există și numeroase dialecte.

Unele cuvinte sunt „universale”, precum sushi (din japoneză) sau cangur (dintr-o limbă australiană care se numește guugu yimidhirr).

Un domeniu fascinant este cel al împrumuturilor lingvistice între limbi, însă există și limbi „reticente” la împrumuturi din alte limbi (de exemplu chineza și islandeza).

Foarte mulți oameni vorbesc mai multe limbi (multilingvism), iar comunitățile monolingvistice sunt extrem de rare. Uneori, contactele dintre comunități generează o limbă comună (lingua franca). De exemplu, în prezent swahili este lingua franca într-o zonă extinsă din Africa.

Alteori apar limbi de contact numite pidjin (o pronunție deformată a cuvântului business/afacere din engleză). Exemple de asemenea limbi „creolizate” sunt krio din Sierra Leone și tok pisin din Papua Noua Guinee.

În prezent, limba engleză este vorbită la nivel planetar (calculatoare, avioane, afaceri), ea putând fi considerată o lingua franca.

Conceptul de limbi „primitive” este perimat. Toate limbile sunt complexe și frumoase. A studia această diversitate este o explorare plăcută.

Spor la studiu!

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți