Despre limba finlandeză

Finlandeza face parte din limbile fino-ugrice, subgrupa balto-finică. Este înrudită într-o foarte mică măsură cu maghiara, care face parte din subgrupa fino-ugrică. Mai apropiate de limba finlandeză este limba estonă.

Sunt 5 milioane de vorbitori de finlandeză în Finlanda și circa 200.000 în Suedia. Există mici comunități de vorbitori și în Estonia, Rusia, Australia.

Se consideră că populațiile de acolo s-au stabilit în zonă acum 2000 de ani. Există foarte puține împrumuturi germanice în finlandeză.

Prima carte în limba finlandeză, un abecedar, a fost publicată în anul 1542. Șase ani mai târziu a apărut și „Noul Testament” în finlandeză. Iar prima epopee națională, „Kalevala”, a apărut în 1835.

În secolul al XIX-lea a fost adoptată și limba literară standard, cu puține elemente din alte dialecte.

De curiozitate, putem să parcurgem numerele de la 1 la 10 în finlandeză:

  1. yksi
  2. kaksi
  3. kolme
  4. neljä
  5. viisi
  6. kuusi
  7. seitsemän
  8. kahdeksan
  9. yhdeksän
  10. kymmenen

Lista scriitorilor finlandezi este destul de lungă*, însă la noi puțină literatură finlandeză a fost tradusă, pentru că există puțini traducători pentru această limbă.

Aici puteți găsi câteva cuvinte și expresii de bază, utile într-o călătorie în Finlanda: https://ro.speaklanguages.com/finlandez%C4%83/expresii/expresii-de-baz%C4%83

Acest video conține 200 de fraze utile, pronunțate clar și în mod repetat: https://www.youtube.com/watch?v=FUberIhWqSM

Un ghid interesant, pentru începători, găsiți și aici: https://www.youtube.com/watch?v=s-Lfgn7rlAs

* Scriitori finlandezi: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Finnish_writers

* O carte interesantă tradusă la noi este „Vacile lui Stalin” de Sofi Oksanen, care atinge situația estonienilor emigrați în Finlanda, o țară cu limba apropiată întrucâtva de estoniană.

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți