Limba maghiară

Limba maghiară face parte din familia limbilor fino-ugrice, subgrupa ugrică sau igriană. Celelalte două limbi ugrice sunt ostiaca și mansi, care nu sunt vorbite în Europa, fiind limbi siberiene vorbite la est de Urali.

Între limbile europene, rude foarte îndepărtate ale maghiarei sunt finlandeza și estona.

Pentru limba maghiară sunt circa 10 milioane de vorbitori în Ungaria, 1 milion de emigranți în diferite țări, precum și aproximativ trei milioane de vorbitori în țările învecinate (România, Serbia, Slovacia, Ucraina).

După ce ungurii s-au așezat în Europa Centrală (în secolul al IX-lea*), în limba lor au intrat și câteva împrumuturi de origine slavă, latină sau germanică, mai ales termeni religioși și în număr mic, aproape 2.000 de cuvinte.

Astfel, 6% din cuvinte sunt de origine latină și greacă, 9-10% de origine turcă, 11% de origine germană, 20% de origine slavă, 21% de origine uralică și 30% de origine necunoscută.**

Primul text în limba maghiară este o traducere a unor rugăciuni (în anii 1190). Tiparul a ajuns în Ungaria în secolul al XV-lea, iar prima carte tipărită în limba maghiară este Noul Testament (1541).

Limba literară unificată datează din secolul al XIX-lea.

Câteva cuvinte uzuale în maghiară sunt: ember (om), viz (apă), ir (a scrie), olvas (a citi).

Numele Ungaria are mai multe origini posibile. O ipoteză este faptul că provine din numele unui trib turc, Onogur (care înseamnă „trei triburi” sau „trei săgeți”.

Lingviștii au identificat opt dialecte ale limbii maghiare.

Limba cuprinde 14 vocale și 25 de consoane. Vocabularul este îmbogățit de afixe (mai ales sufixe cu 2-3 forme). Substantivele au 18 cazuri, ceea ce pare dificil la început. Însă acestea sunt formate în mod regulat cu sufixe.

Cu ajutorul unor prefixe se pot forma cuvinte pentru strămoși și descendenți. Există cuvinte pentru stră-stră-stră-bunic și chiar stră-stră-stră-stră-bunic sau nepot.

Cu ajutorul sufixelor se pot forma cuvinte foarte lungi, chiar de 50 de litere. Este o caracteristică a limbilor aglutinante.

În loc de prepoziții, în limba maghiară există postpoziții (la fel ca în japoneză). De exemplu, în loc de „pe masă” se spune „masă pe”.

Ordinea cuvintelor este uneori diferită de română. De exemplu: Floarea Ion vede (= Ion vede floarea).

Există patru nivele de politețe.

În limba engleză (și română) există puține cuvinte de origine maghiară, cum ar fi paprika și hajduk.

O listă a scriitorilor unguri găsiți aici: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Hungarian_writers

Între aceștia, cunoscuți pe plan internațional sunt Antal Szerb, Gyula Krudy, Attila Jozsef și Peter Esterhazy.

Compozitori celebri sunt Bela Bartok și Franz Liszt. Între actrițele cunoscute, Zsa Zsa Gabor, Goldie Hawn și Kate Hudson au origine ungară.

Un curs de limba maghiară poate fi accesat aici: http://www.nebulo.ro/

 

* Câteva informații din enciclopedia lingvistică a lui Peter K. Austin.

** Mai multe detalii aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_language

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți