Cum să te pregatești pentru un examen internațional într-o limbă străină

Pentru a avansa la locul de muncă, pentru a obține un loc de muncă în străinătate sau într-o companie internațională sau pentru a-ți continua studiile într-o universitate de renume, de multe ori ai nevoie de un certificat de limbă recunoscut internațional.

Fie că e vorba de o certificare în limba engleză, franceză sau germană, pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt aceeași.

Află care e certificatul cerut de angajatorul sau unitatea de învățământ pe care o targetezi. De cele mai multe ori, universitățile din străinătate vor cere un certificat de limbă care atestă un nivel avansat (C1), nivel care asigura unitatea de învățământ ca poți face față cu succes cerințelor mediului academic. Unele universități acceptă însă și certificate de nivel B2 (intermediar superior). În ceea ce privește angajatorii, fiecare companie are propriile cerințe,în funcție de complexitatea sarcinilor pe care trebuie să le rezolvi în limba țintă, care, de multe ori, sunt publicate în anunțurile de angajare.

Află care e nivelul tău actual de limbă. Centrele de limbi străine pun la dispoziția publicului larg teste de plasare complete și relevante, care să testeze toate abilitățile lingvistice (scris, citit, vorbit și ascultat).

Fă un plan de învățare! Dacă nivelul de limbă solicitat de angajator e superior nivelului tău actual de limbă, interesează-te de ce cursuri de limbă ai nevoie pentru a atinge nivelul dorit. De obicei, de la un nivel la următorul e nevoie de aproximativ 150 de ore de învățare, în clasă și/sau îndividual.

Familiarizează-te cu formatul examenului pe care vrei să îl susții. Fiecare examen are un format special și pentru fiecare examen ai nevoie de timp și de strategii pentru a obține cel mai bun rezultat. Urmează un curs scurt de pregătire pentru examenul țintă. Aceste cursuri au în componență și simulări care te vot ajuta să te obisnuiești cu atmosfera de examen și îți vor arăta cât de pregătit ești să îl susții.

Înscrie-te la examen. Consultă din timp calendarul examenelor și găsește sesiunea cea mai potrivită. Ia în considerare faptul că uneori durează chiar și 6 săptămâni pentru a primi rezultatele, iar certificatele se eliberează la câteva zile după.

Cu câteva zile înainte de examen și în ziua acestuia: odihnește-te, mănâncă și hidratează-te bine! De multe ori felul în care ne simțim fizic afectează semnificativ rezultatul unui test.

Succes!

 

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți