5 podcasturi pentru iubitorii de Canadian English

În Canada, engleza este limba maternă pentru 57% dintre locuitori și limba oficială pentru 75% dintre ei. Quebec este regiunea unde limba principală e franceza, iar în Nunavut locuiesc în principal eschimoși, care vorbesc inuktitut și inuinnaqtun. În Quebec doar 8% au ca limbă maternă engleza. În zonele unde engleza este limba majoritară, sunt folosite și diferite ale limbi – pentru că nivelul imigrației e ridicat.

Odată cu Tratatul de la Paris (1763), estul Canadei s-a deschis pentru așezările englezești. Iar Revoluția Americană (1775-1783) a dus la migrarea vorbitorilor de engleză spre Canada. Limba engleză este vorbită în Canada din secolul al XVII-lea. Acolo engleza a evoluat și au apărut noi cuvinte, formând un dialect unic. Vocabularul poate fi diferit și trebuie studiat puțin, pentru a putea locui acolo sau lucra în context canadian. Multe cuvinte sunt specifice englezei vorbite în Canada, de exemplu: bachelor apartment (pentru garsonieră, studio în engleză), Chesterfield (pentru canapea, sofa), constable (police officer), First Nations (Native American), garburator (garbage disposal), runners (sneakers, running shoes), serviette (napkin), two-four (24 cans of beer), main floor (parter, ground floor). În engleza canadiană există multe abrevieri: emerge (emergency room), CanLit (Canadian Literature) sau cuvinte specifice (Molson muscle = a beer belly). Alte diferențe țin de pronunție. Este o limbă marcată profund de engleza britanică, dar (datorită vecinătății geografice) și de engleza americană.

Podcast-urile sunt o modalitate ideală de la asculta o limbă străină vorbită de nativi. Vă recomand cinci pentru engleza canadiană.

  1. Personal Best – este un podcast pentru dezvoltare personală. Tonul este plin de umor și temele abordate sunt diverse: cum să conversezi mai ușor, cum să fii convingător, despre responsabilitate financiară. Discuțiile sunt autentice, simple, cu oameni obișnuiți. Sunt abordate și subiecte delicate precum anularea unor planuri sau viața rurală, la țară.
  2. The Secret Life of Canada – prezintă lucruri mai puțin cunoscute despre istoria și cultura Canadei. Este un podcast popular, care a ajuns la sezonul 4. Poveștile dezvăluite sunt frumoase, dar și ciudate sau chiar îngrozitoare. Unele episoade sunt despre cum a fost construită această Canada multiculturală (iar un episod recent povestește și despre ucrainenii din Canada). Sunt și episoade despre anumite insule canadiene (de exemplu Insula Kuper), despre muzică (jazz), sport, animale, prima moschee din Canada, despre natură („curs despre copaci”), despre izolare, statui, gustări canadiene.
  3. Front Burner – este un podcast de știri, cu ton de investigație. Fiecare articol scurt cu informații relevante, prezentând ultimele știri din diferite domenii, are inclus un podcast în care este discutat pe îndelete acel subiect. Multe știri sunt internaționale, interesante și pentru noi – pe probleme financiare, legale, medicale sau culturale.
  4. Canadaland – cuprinde episoade despre evenimente actuale, despre cultură, politică, artă. Episoadele sunt împărțite în capitole și ascultătorii pot alege discuții pe anumite teme: artă culinară (Taste Buds), cumpărarea unei locuințe (COMMONS: Real Estate), mass-media (Short Cuts, un episod în fiecare joi) – despre Twitter, YouTube. Există și un capitol despre „minerit” (COMMONS: Mining) – despre Bitcoin, aur, diamante. Este ușor de navigat pe pagina lor și de găsit înregistrări interesante:
  5. Sportsfeld – pentru iubitorii de sport, un podcast dedicat subiectelor sportive actuale sau remarcabile din trecut. Este prezentat despre „un podcast de sport și comedie”, așa încât buna dispoziție este garantată. În general, episoadele au 20 de minute, dar sunt și episoade mai lungi, de o oră sau o oră și 20 de minute. Pe lângă sport, sunt și discuții despre relaxare, despre soții de sportivi, despre fapte demne de respect sau care trebuie sancționate.

La Lektor, recomandăm pentru orice nivel al limbii ascultarea de materiale originale, pentru familiarizarea cu diferite accente, pronunții, cuvinte noi și culturi diferite. Cursurile de limba engleză de la Lektor se concentrează pe comunicarea interculturală și conectarea cu persoane din diferite culturi.

Podcast-urile pot fi ascultate oricând, chiar în timpul altor activități. Ele stimulează imaginația, îmbunătățesc capacitatea de a fi atent, îmbogățesc vocabularul și cultura generală.

Surse:

https://www.thecanadianencyclopedia.ca/en/article/canadian-english

https://proofreadingpal.com/proofreading-pulse/proofreading-and-editing/rules-of-canadian-english/

Article by Nadia Esslim

 

Învață limba engleză rapid cu metoda Lektor

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți