5 podcasturi pentru iubitorii de Scottish English

Scottish English este o varietate a limbii engleze, vorbită în Scoția. Engleza scoțiană este legată de istoria lor și de o limbă germanică autonomă care datează din secolul al XII-lea. Este considerată limba națională în Scoția și joacă un rol important pentru identitatea lor națională.

Se poate înțelege ușor atunci când ascultăm vorbitori nativi, deși există numeroase diferențe. Limba scoțiană are pluralul lui you: yous. Pentru mine, folosesc varianta mines (al meu). Într-un fel, logic; pentru că toate celelalte pronume posesive au un „s” la final în engleză (yours, hers, ours, theirs). Alte diferențe sunt ușor de recunoscut pentru un vorbitor de engleză (thae cakes was awfy dear = those cakes were awfully dear). Accentul și pronunția sunt adesea diferite, de asemenea. (Puteți citi mai multe despre engleza scoțiană aici: https://www.thoughtco.com/scottish-english-1691929)

Vă propunem 5 podcasturi scoțiene pentru a exersa abilitatea de listening, pentru a vă îmbogăți vocabularul, dar și pentru a învăța lucruri noi.

  1. The Scottish History Podcast – este un podcast creat de Owen Innes, un ghid turistic scoțian din Edinburgh, pasionat de istorie. Acest podcast a ajuns la episodul 76. Episoadele sunt scurte, în general sub 20 de minute. Subiectele sunt foarte interesante și diverse: ce să nu faci în Scoția, dezastrul de la Podul Tay, creaturi mitologice scoțiene, insula Skye, locuri neolitice sau romane din zonă, despre Edinburgh, despre o capelă italiană în Scoția, echipa națională a Scoției, castele scoțiene, haggis (un fel de mâncare local), vikingii din Scoția, cei patru regi scoțieni, un episod despre Sean Connery, Loch Ness și Nessie, whisky, costumele tradiționale și alte subiecte prezentate dintr-o perspectivă istorică.
  2. Simply Scottish – un podcast creat de Andrew McDiarmid despre cultura și istoria scoțiene. Sunt aproape 80 de episoade deja, fiecare de aproximativ jumătate de oră. Este prezentată muzică scoțiană bună, sunt și câteva interviuri (cu scriitori precum Diana Gabaldon și Jock Gallagher). Ascultătorii călătoresc prin Scoția, află despre Crăciunul scoțian, Muriel Spark, scoțienii din Canada, cinematografia scoțiană, mituri și legende din Scoția, sport, poezie, locuri istorice, pionieri în medicina scoțiană, Peter Pan, dar și bucătăria scoțiană (inclusiv dulciuri și băuturi).
  3. The Scottish Clans Podcast – un podcast de Clint Edwards, despre clanurile scoțiene, despre istoria lor, familii, perioada feudală, câteva războaie, dar și despre ospitalitatea din două regiuni ale Scoției. Episodul 79 prezintă „5 lucruri interesante despre scoțieni”. Sunt peste 100 de episoade de 20-30 minute. Pentru că discuțiile principale sunt despre familiile și clanurile scoțiene, unele episoade se referă la ADN, gene sau succesiunea într-un clan.
  4. The Book and Life Podcast – este un podcast de Kristal Fleming, votat cu 5 stele de ascultători. Sunt podcasturi lungi, de o oră și jumătate sau două ore, cu întâlniri și discuții cu persoane faimoase sau cu scriitori – despre viața lor, despre cărți. Este un podcast recent, cu un episod pe săptămână, cu discuții plăcute și valoroase pentru cei interesați de cultură, viața actuală și lectură.
  5. Seesaw Parade – cu știri și opinii „dintr-o perspectivă scoțiană”, cu Colin&James. Așa cum anunță cei doi, este vorba despre o oră de distracție pe săptămână și un podcast premiat. Sunt aproape 300 de episoade deja. Multe titluri sunt amuzante și atractive: Humans Are Terrible, My Covid Brain, We Have To Delete This Episode, Ambushed With A Cake, I Might Curse England. Subiectele sunt variate și din diferite zone ale lumii. Există episoade despre Tom Hanks, Neanderthals, Twitter, Wall Street. Atmosfera discuțiilor dintre cei doi este de stand-up comedy. Există multe podcasturi despre cărți și despre sport, de asemenea. Puteți căuta aici un podcast care să vă placă.

La Lektor, cursanții studiază limba engleză pentru a o folosi ca instrument pentru comunicarea globală și sunt încurajați să stabilească legături cu persoane dintr-o gamă largă de culturi. În cadrul cursurilor Lektor, studenții sunt încurajați să se familiarizeze cu diferite accente, native și non-native. Expunerea este foarte importantă pentru a îmbunătăți abilitatea de a înțelege limba engleză, dincolo de accente și particularități.

Studiu plăcut!

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți