5 scriitori actuali din Japonia

Sunt foarte mulți scriitori japonezi buni. Japonezii citesc mult, traduc literatura bună de peste tot și au mulți scriitori remarcabili, cu premii literare (inclusiv Nobel pentru literatură – Yasunari Kawabata în 1968 și Kenzaburo Oe în 1994, dar și Kazuo Ishiguro în 2017). În afară de aceștia, nume cunoscute sunt Natsume Soseki, Yukio Mishima, Hiromi Kawakami (Strange Weather in Tokyo), Sei Shonagon (The Pillow Book, o carte clasică scrisă acum mai bine de 1000 de ani), Shusaku Endo (Silence), Natsuo Kirino (cu cărți traduse și în română), Banana Yoshimoto, Ryu Murakami, Matsuo Basho (cu cunoscutele sale haiku din secolul al XVII-lea) și Murasaki Shikibu (The Tale of Genji) – considerată primul roman scris vreodată în lume (de această scriitoare din Japonia).

Într-o multitudine de autori de renume în momentul de față, iată o scurtă listă cu cinci recomandări.

  1. Junichiro Tanizaki – Surorile Makioka. Un roman ecranizat, despre viața unei familii înstărite din Osaka. Poți citi cartea în limba engleză.
  2. Osamu Dazai – No Longer Human. Capodopera sa, al doilea cel mai bine vândut roman în Japonia din toate timpurile. Romanul este narat la persoana I, însă este ficțiune (și într-o foarte mică măsură autobiografie). Apar și teme delicate, precum depresia, alienarea socială, sinuciderea. Varianta în limba engleză aici.
  3. Fumiko Enchi s-a scăldat în premii literare în timpul vieț The Waiting Years rămâne populară. Acțiunea are loc în Asakusa (o regiune din Tokyo) și în prefectura Fukushima. Traducerea în limba engleză a fost publicată de editura japoneză Kodansha.
  4. Yoko Ogawa – o autoare foarte apreciată, tradusă și citită. Prima sa carte tradusă în limba română a fost The Housekeeper and the Professor („Profesorul și menajera”). Cea mai recentă traducere la noi, The Memory Police („Poliția memoriei”), spune povestea unei insule (care poate fi situată oriunde pe această planetă) unde lucrurile și ideile dispar, împreună cu amintirile oamenilor. Cei care nu uită sunt urmăriți și luați de poliția memoriei. Este o capodoperă orwelliană scrisă de una dintre cei mai mari scriitori moderni ai Japoniei. Câteva din cărțile sale au fost deja traduse și în română. Descoperă și tu această carte în varianta în limba engleză, care te poate ajuta să îți îmbogățești vocabularul și fluența în engleză.
  5. Haruki Murakami – nu se poate vorbi despre literatura japoneză fără a-l menționa pe acest scriitor atât de citit și apreciat, care a fost de câteva ori pe lista candidaților la Premiul Nobel pentru literatură. Recomand mai ales The Wind-Up Bird Chronicle și 1Q84. Aproape toate cărțile sale sunt traduse în română. Citește și în limba engleză „Cronica păsării-arc” (și alte cărți ale sale):

Fie că alegi să îi citești în limba română sau engleză, acești autori japonezi îți vor oferi o incursiune fascinantă în cultura și modul de a gândi al poporului nipon.Pentru cei pasionați de limba și cultura japoneză, la Lektor organizăm cursuri de japoneză pentru începatori.

Dacă însă alegi să te bucuri de aceste capodopere ale literaturii universale într-o limbă europeană, Lektor îți oferă cursuri de engleză, germană și franceză, care te vor ajuta să își îmbogățești abilitățile lingvistice, pentru a te bucura de lecturile preferate în limba ta de interes!

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți