5 scriitori francezi actuali

Pentru cei care studiază limba sau sunt îndrăgostiți de cultura franceză , vă recomandăm câteva cărți actuale care vă vor ajuta să vă îmbogățiți vocabularul și să vă bucurați de stilul inconfundabil al autorilor francezi.

Literatura franceză este vastă și veche, cu începuturi precum La Chanson de Roland, apoi literatura de curte (Chrétien de Troyes), secolele XIV-XV (François Villon mai ales), o literatură bogată și în secolul al XVI-lea (de exemple Pierre de Ronsard), clasicismul (Pierre Corneille, Jean de la Fontaine), iluminiștii (Montesquieu, Rousseau, Diderot). Apoi sunt numele cunoscute de noi, din perioade precum romantism, realism, simbolism și naturalism. În secolul XX a apărut o reacție împotriva naturalismului, apoi suprarealismul și existențialismul (Sartre, Camus, Simone de Beauvoir) și literatura postbelică.

În prezent există mulți scriitori interesanți, premiați și traduși în limba română. Vă recomand cinci nume și cinci cărți în limba franceză.

  1. Amélie Nothomb este o scriitoare specială, cu ritualul său de a publica o carte pe an, o carte nouă în fiecare toamnă. Fiind fiica unui ambasador belgian, a călătorit și a locuit în diferite țări din Asia, dar și la New York. Aceste experiențe au dus la cărți impregnate de exoticism și bizarerie. Cărțile sale sunt traduse și în română. Autoarea a primit Marele premiu pentru roman al Academiei Franceze pentru cartea „Uimire și cutremur”.
  2. David Foenkinos este un autor foarte cunoscut, citit și discutat în prezent (la clubul de carte al Uniunii Europene, de exemplu). A obținut numeroase premii, iar câteva din cărțile sale au fost ecranizate deja. A început să fie tradus și în limba română: Despre frumusețe, Potențialul erotic al soției mele, Misterul lui Henri Pick. Vă recomand acest ultim titlu și în franceză.
  3. Anna Gavalda este o romancieră cu multe premii, iar câteva dintre cărțile sale au fost ecranizate. O parte dintre romanele ei au fost traduse și în română: O iubeam, Împreună. Scrie în fiecare dimineață câte trei ore, după cum spune ea, „pentru adulții care trebuie să fie treziți din somn”. În rest, este și profesoară de limba franceză și are rubrica de cronică literară a revistei Elle. Vă recomand cartea „35 de kilograme de speranță”, pe care o pot citi și copiii – personajul principal este un copil de 13 ani.
  4. Sylvain Tesson este scriitor, dar și călător. A traversat Islanda pe motocicletă, a explorat o peșteră în Borneo. A înconjurat pământul pe bicicletă. Multe dintre experiențele sale în diferite părți ale lumii au devenit cărți, traduse și în română. Axa lupului este despre călătoria sa din Siberia în India, pe jos, pe urmele celor care evadau din gulag. Au mai fost traduse la noi Leopardul zăpezilor, Berezina, În pădurile Siberiei (a stat 180 de zile singur pe malul lacului Baikal). Scrie foarte bine, pentru că citește enorm. Cară multe cărți în călătoriile sale lungi, e o persoană cultă și rafinată. Pentru cei care preferă să citească și cărți de călătorii, este o recomandare obligatorie.
  5. Guillaume Musso este printre cei mai populari scriitori francezi contemporani. Titluri cunoscute sunt: Seras-tu là ?, La Fille de papier, 7 ans après, Un appartement à Paris, La Vie secrète des écrivains, La vie est un roman. A primit premii în Franța și Italia. Puteți găsi Viața este un roman în limba franceză aici.

Lectura este o modalitate plăcută și eficientă de a vă dezvolta vocabularul într-o limbă străină și de a explora diferite culturi. Cursurile de limbi străine de la Lektor, fie că este vorba de cursuri pentru adulți sau cursuri pentru copii, includ și un program de lectură extensivă. Toți cursanții noștri sunt încurajați să citească cărți în limba engleză, germană sau franceză încă de la nivel începător.

Lectură plăcută!

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți