5 scriitori spanioli actuali

Limba spaniolă este cea mai vorbită limbă din lume, după engleză (în 2022). Dacă ne gândim la numărul de vorbitori de mandarină și hindi, având în vedere populația numeroasă din China și India, putem muta limba spaniolă pe locul 4, în loc de 2. Alte clasificări menționează: 1. Engleza, 2. spaniola, 3. chineza (inclusiv mandarină, cantoneză, hokkien și altele). Astfel, a cunoaște sau a studia limba spaniolă este util.

Spania are și o literatură bogată, cu tradiție, din perioada pre-medievală. Din perioada modernă, nume cunoscute sunt Miguel de Unamuno și Rubén Dario.

Printre cărțile populare în această perioadă, traduse și limba română, vă recomand 5 autori spanioli contemporani.

  1. Carlos Ruiz Zafón, cu o carte de debut premiată în 1993. În 2001, „Umbra vântului” a fost un mare succes internațional, cu peste 15 milioane de cópii vândute, o carte bine primită și de critica literară. Autorul a transformat acest succes într-o serie (scriind încă trei romane) cu titlul general „Cimitirul cărților uitate”.
  2. Arturo Pérez-Reverte este un scriitor premiat și citit. Cărțile sale, traduse în multe limbi, conțin elemente de istorie, artă și cultură, dar și probleme importante din Spania modernă, precum relația dintre religie și politică. A fost și jurnalist, corespondent de război pentru televiziunea națională din Spania, iar acest lucru transpare în lucrările sale. Personajele sunt bine creionate, ca într-un tablou realist. Pe lângă experiențele de război, este analizat și comportamentul uman. Zece dintre cărțile sale au fost ecranizate. Poți citi „Clubul Dumas” în limba engleză:
  3. María Dueñas este profesoară de limba engleză, iar din 2009 a devenit și o scriitoare de mare succes. Cele cinci cărți scrise până acum au fost premiate și ecranizate. Trei au fost deja traduse și în limba română. Poți citi cărțile sale în engleză sau spaniolă.
  4. Care Santos este o altă autoare din Spania apreciată în prezent. Ea și-a prezentat cărțile și în România. Scrie și cărți pentru tineri. A câștigat câteva premii naționale valoroase. Poți citi cărțile sale în engleză. Îți recomand să asculți varianta audio a cărții în limba spaniolă.
  5. Francesc Miralles este un alt scriitor spaniol foarte tradus în ultimul timp și în română. Are și câteva cărți pentru tineri. Printre titlurile cunoscute sunt „Un haiku pentru Alicia”, „Cel mai frumos loc din lume e chiar aici”, „Iubire cu i mic”, „Un ceai la capătul lumii”. O lectură plăcută este „Biblioteca de pe Lună”. O găsești în spaniolă aici.

Lectura are beneficii importante și este recomandat să citim zilnic, măcar câteva pagini. Cititul ne îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare, este distractiv, reduce stresul (după 6 minute, conform unor studii recente), ne dezvoltă abilitățile de comunicare și empatie.

La Lektor, recomandăm lectura în limba străină studiată încă de la nivel începător, pentru a îmbogăți vocabularul și a ajunge la fluență mai repede.

Un articol detaliat despre literatura spaniolă găsiți aici.

Surse: https://statisticsanddata.org/data/the-most-spoken-languages-2022/

Article by Nadia Esslim.

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți