10 cuvinte din Australian English

Limba engleză vorbită în Australia are influențe din engleza britanică și din cea americană, deopotrivă. Însă are și unele caracteristici unice (în pronunție sau gramatică), precum și cuvinte folosite doar în acea zonă a planetei.

De exemplu, în scriere folosesc –our ca în engleza britanică (colour, nu americanul color), însă verbele sunt scrise cu –ize, ca în engleza americană (realize, nu realise ca în engleza britanică). Formele neregulate de trecut sunt păstrate în Australia (spelt, smelt, nu spelled, smelled). Numerele sunt pronunțate „scurtat”: 1,200 se citește 12 hundred, nu one thousand, two hundred.

În ceea ce privește vocabularul, așa cum am menționat, există cuvinte tipic australiene. Multe dintre ele sunt cuvinte „istorice” și apar în lucrări vechi, de exemplu o poezie de la sfârșitul secolului al XIX-lea (The Man from Snowy River, scrisă de Banjo Paterson. Unele dintre aceste cuvinte nu mai sunt folosite, însă generațiile mai tinere le înțeleg încă.

Puține cuvinte din Australian English au fost „adoptate” în engleză și sunt folosite în toată lumea: kangaroo (cangur), boomerang (bumerang), câinii dingo, wallaby (un animal marsupial mic din Australia și Noua Guinee). Unele cuvinte pe care ei le folosesc provin din limbi locale (yakka = muncă, din limba yagara sau jagera) – hard yakka (muncă grea).

Să descoperim împreună ce înseamnă câteva cuvinte pe care le folosesc australienii (Aussies) în prezent.

  1. Arvo (afternoon) – după-amiază: What are you doing this arvo?
  2. Barbie (barbecue) – have a barbie with friends. Poți face și un ceai în ibric (a billy). Poți cumpăra vin sau bere de la un magazin specializat în băuturi alcoolice (a bottle-o).
  3. Alte cuvinte australiene legate de mâncare și băutură sunt amber sau a frothy (beer) – bere; a cab sav (cabernet sauvignon) – vin roșu; brekky (breakfast) – mic dejun; a choccy biccy (biscuit cu ciocolată) – se pronunță „crochi bichi”; a coldie – o băutură rece (alcoolică sau nu).
  4. Unele obiecte uzuale sunt definite de cuvinte specifice: doona (duvet) – pilotă, a brolly (umbrella); daks (trousers) – pantaloni; skivvy (polo neck în engleza britanică, turtleneck în engleza americană) – o bluză pe gât.
  5. Cactus înseamnă fie stricat (broken), fie obosit (tired). A person/an object can be cactus.
  6. Cuvinte pentru persoane: a cobber (a very good friend); drongo (a fool, an idiot); a dag (a silly person) – folosit uneori și pentru o persoană puțin demodată.
  7. Unele verbe sunt de asemenea specifice limbii engleze din Australia: to gander – a se uita la ceva; to give it a burl (give it a try) – a încerca
  8. O perioadă specială a anului este și pentru ei Crăciunul – Chrissie (Christmas), pe care îl petrec cu părinții – oldies (parents).
  9. A dunny (a toilet) – un cuvânt foarte important de reținut. I need to go to the dunny. Is there a dunny near here?
  10. O expresie comună, des folosită, este fair dinkum (Are you serious?) – vorbești serios?

I need to bail (= to leave). Trebuie să plec. Hooroo (goodbye)!

La Lektor, cursurile de engleză pentru adulți și cursurile de engleză pentru copii familiarizează cursanții cu limba engleză standard, cu care ne putem descurca oriunde în lume. Cursurile de limbi străine de la Lektor pun accent și pe diferitele varietăți ale limbii, diverse accente și pronunții, pentru a ne putea descurca ușor în diferite contexte multiculturale cu care venim în contact atât personal, cât și profesional.

Studiu plăcut!

Article by Nadia Esslim

 

Surse:

https://blog.lingoda.com/en/a-guide-to-australian-english/

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți