5 cărți faimoase scrise de copii

Vacanța de vară este o perioadă propice pentru a citi. Lecturile sunt distractive, ne plonjează în universuri fantastice și ne ajută să ne îmbogățim vocabularul. Citind, descoperim cuvinte în context, precum și expresii noi.

Lectura este o stimulare excelentă pentru creier, umple golurile din cultura generală, ne îmbunătățește memoria, puterea de concentrare și abilitatea de a gândi analitic, ne calmează și ne distrează. Dar a citi ne ajută să devenim mai buni și la a scrie.

Lecturile timpurii dezvoltă creativitatea copiilor și unii dintre ei chiar încep să scrie la rândul lor cărți. În istoria literaturii există multe exemple de scriitori care au început să scrie la o vârstă fragedă: Jane Austen, Ruskin Bond, Lord Byron, Anne Frank (care, pe lângă „Jurnal”, a scris și alte povești și lucrări), Margaret Mitchell (a început să scrie la 15 ani), Arthur Rimbaud, Françoise Sagan, Mary Shelley. Iată cinci exemple de cărți scrise de copii, cărți care au devenit faimoase și au fost chiar ecranizate.

  1. Eragon este prima carte dintr-o serie fantastică americană scrisă de Christopher Paolini. Acesta a început să o scrie când avea 15 ani. El a desenat și hărțile din carte. Este povestea unui băiat de la țară, pe nume Eragon, care găsește o „piatră” misterioasă în munți. Aceasta se dovedește a fi un ou de dragon, din care chiar eclozează un dragon (Saphira). Cartea a rămas în topul vânzărilor pe locul 2 și 3 timp de 121 săptămâni. Pornind de la această carte a fost realizat și un film. Poți găsi cartea în limba engleză aici.
  2. The Prophecy of the Stones (sau, în Anglia, The Prophecy of the Gems) a fost scrisă în 6 luni de Flavia Bujor, care s-a născut în România și a plecat în Franța când avea 2 ani. Cartea a fost scrisă în franceză când Flavia avea 12 ani, apoi a fost tradusă în circa 30 de limbi. Personajele principale se numesc Jade, Opal și Amber (jad, opal și chihlimbar), iar acțiunea are loc într-un tărâm magic. Cartea a apărut în 2002 și a fost un bestseller în peste 20 de țări. Poți citi cartea în franceză sau în traducere, în engleză:
  3. Alexandra Maria Proca a început să scrie când era la liceu (în Ohio) și a publicat câteva lucrări inspirate de proiecte de la școală, de la orele de engleză sau artă. Are o fire artistică și cântă la pian în timpul liber. Deși a ales să studieze la profil real (științe), intenționează să scrie în continuare. A obținut câteva premii literare, chiar pentru eseu și poezie. Când era adolescentă, a scris și Waiting for Love, o carte plină de reflecții despre probleme generale, sociale sau emoționale, cu care se confruntă lumea: boala Alzheimer, deficitul de atenție, moarte, abandon, neîncredere, pierdere, legături de familie, război, distrugere, inegalitate rasială. Însă este o scriitoare surprinzătoare și a publicat cărți foarte diverse. A City of the Wild, de exemplu, este o carte cu ilustrații pentru copii și descrie un cartier magic al copilăriei sale, pe care îl vizitează cu prietenii ei și unde domnesc natura și timpul. Găsești Waiting for Love în engleză aici.
  4. Swordbird este un roman fantastic scris de Nancy Yi Fan când avea 12 ani. Este al doilea volum dintr-o trilogie. Critica literară a fost favorabilă și laudativă („ar fi ieșit în evidență indiferent de vârsta scriitoarei”), iar valorile abordate sunt remarcabile: pace, libertate, curaj și prietenie.
  5. Mirror Dreams este o carte scrisă de Catherine Webb, atunci când ea avea 14 ani. E o scriitoare britanică, s-a născut în 1986 și a studiat economie. Acum scrie și romane de fantezie pentru adulți, chiar și SF sub pseudonimul Claire North. A scris Mirror Dreams în timpul vacanțelor școlare și a fost remarcată de la publicare. Varianta în engleză este aici.

Pe lângă beneficiile lecturii amintite mai sus, citind putem explora și diferite culturi. Cursurile de limbi străine de la Lektor (cursuri pentru adulți și cursuri pentru copii) includ și un program de lectură. Cursanții de la Lektor sunt încurajați să citească în limba engleză, germană sau franceză de la nivel începător.

Surse:

Cărțile de mai sus și informații suplimentare despre autori:

https://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Paolini

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_books_written_by_children_or_teenagers

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți