5 podcasturi pentru iubitorii de Indian English

Printre stereotipuri, clișee și prejudecăți, există convingerea că indienii vorbesc engleza cu un accent puternic, uneori dificil de urmărit și înțeles. De fapt, există multe firme cu filiale în India și când angajații indieni trebuie să comunice cu clienți din Canada, de exemplu, trebuie să învețe și pronunția canadiană. Astfel, mulți indieni angajați de anumite companii pronunță impecabil într-o anumită „engleză” – ca în Australia, Anglia, Statele Unite.

Sistemul educațional indian e foarte bun, este eficient și în anumite state (precum Kerala) alfabetizarea este de 100%. Aici copiii au un vocabular vast în limba engleză și comunică fluent, putând participa la numeroase concursuri și activități internaționale. Când te uiți pe manualele școlare pentru diferite materii, ești surprins când de bine gândite și organizate sunt.

Indienii citesc mult (locul 1 în lume ca număr de ore de lectură pe zi, un top realizat indiferent de numărul locuitorilor unei țări), iar podcasturile lor sunt adesea despre spiritualitate, dezvoltare personală, subiecte antreprenoriale, educație financiară.

Uneori pronunția lor are anumite sunete puternice, care provin din limbile indiene. Și străinii pronunță stângaci hindi sau alte limbi din India, fără a fi ridiculizați. Pentru că au mai multe litere și sunete în alfabetul lor. Așa că putem trece ușor peste pronunție și putem profita de diferite podcasturi bune, pentru a ne obișnui cu engleza vorbită de indieni, dar și pentru a învăța lucruri noi și interesante. Ei sunt consumatori importanți de cultură și multe idei sunt vehiculate prin intermediul podcasturilor. Vă prezint cinci dintre ele.

  1. 2000 Books for Ambitious Entrepreneurs – un podcast cu prezentări de cărți sau interviuri cu autori de cărți de afaceri sau de dezvoltare personală. Unele episoade prezintă în rezumat cărți clasice în domeniul afacerilor sau al creșterii personale (scrise de Napoleon Hill, Dale Carnegie), personalități importante (Tony Robbins, Elon Musk, Jeff Bezos), idei despre cum să pornești propria afacere sau să o dezvolți pe cea pe care o ai deja, cum să îți controlezi mintea sau anxietatea, cum să stabilești obiective și să rămâi motivat. Sunt aproape 400 de episoade deja, fiecare foarte scurt și la obiect.
  2. The Daily – „așa ar trebui să sune știrile”. Acest podcast este foarte plăcut de ascultat, fără „accent” indian, și prezintă cele mai importante povești din actualitate. Sunt peste 1.500 de episoade (20 de minute pe zi). Știrile sunt de interes actual și internațional. Se pune accent pe diferența dintre fapte și opinii. Un episod din 8 iunie 2022, de exemplu, vorbește despre faptul că în cele mai multe cazuri violența nu e cauzată de o afecțiune mentală.
  3. Finshots Daily este un podcast cu episoade zilnice de 5 minute despre diferite evenimente importante, financiare sau de afaceri. Sunt peste 500 de episoade deja. Pronunția indiană nu e foarte accentuată, iar informația e relevantă: poluare, ce fac anumite companii indiene pentru a reduce emisiile de CO2, cum sunt localizate medicamentele contrafăcute cu ajutorul unor coduri QR, rețelele 5G, cum se poate răci planeta fără a reduce emisiile, despre ceaiul indian (India fiind pe locul 2 ca țară exportatoare de ceai).
  4. 3 Things este un podcast despre știri interesante, în general indiene, despre știri false, păduri urbane, alfabetizare digitală, sportivi medaliați cu aur, probleme legate de sancțiunile asupra Rusiei. Sunt și investigații interesante, despre ștergerea unor capitole din istorie în manualele din viitor, crize în legătură cu refugiații. Fiecare episod durează aproape 30 de minute.
  5. Woice with Warikoo Podcast este un podcast simpatic și foarte popular în ultimii patru ani, care ajunge la 1,7 milioane de ascultători. Subiectele sunt tot afaceri, antreprenori, cum trecem peste un eșec, riscuri, a vorbi în public, optimism, e în regulă să fii un om obișnuit, amintiri, relații, a fi (și a ști să fii) cu tine însuți. Episoadele sunt scurte și ușor de ascultat, cu „accent” indian abia sesizabil. Ca o curiozitate, limba hindi nu are sunetul „v” și de aceea e scris (cu umor) „woice” în titlu – în loc de „voice”.

La Lektor, cursurile de engleză includ și o mulțime de fișiere audio și video cu limba engleză folosită în diferite țări, cu diferite pronunții, care pregătesc cursanții să înțeleagă și să poată comunica ușor cu persoane din diferite culturi. Expunerea la multiculturalitate oferita de Lektor oferă posibilitatea de a avea relații profesionale și personale mai eficiente într-un timp scurt.

Studiază limba engleză la Lektor și în timpul vacanței!

 

Surse:

Poți afla în ce țări se citește cel mai mult aici.

Caută și alte podcasturi pe Indian English aici.

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți