5 podcasturi pentru iubitorii de New Zealand English

Engleza vorbită în Noua Zeelandă (New Zealand English, abreviată NZE) a evoluat separat de engleza britanică timp de peste 200 de ani, după prima călătorie a căpitanului James Cook în zonă în 1769. Acesta a înregistrat în jurnalul său cuvinte din limba locală (numită maori), care au rămas în limba neozeelandezilor: pah (un sat fortificat) sau pounamu (nefrit – o rocă verde din silicat de calciu și magneziu, folosită la confecționarea unor obiecte de ornament). Alte cuvinte locale din engleza vorbită în Noua Zeelandă sunt iwi (popor, trib), mauri (principiul vieții), kit (un coș) sau cockabully (un pește mic).

New Zealand English este ușor de înțeles, deși există pe alocuri o pronunție specifică. Putem auzi /besic/ basic, /mi:ju:/ menu. Geyser rimează cu riser, iar oral cu sorrel.

Te invit să te familiarizezi cu limba engleză vorbită în Noua Zeelandă ascultând cinci podcasturi populare în țara lor. Înregistrările noi apar zilnic sau săptămânal. Sunt interesante și, pe lângă informațiile utile, poți învăța și cuvinte englezești noi.

  1. Afternoons with Jesse Mulligan prezintă știri surprinzătoare, care stârnesc curiozitatea ascultătorilor, precum și povești de viață sau mari întrebări ale timpurilor noastre. Știrile (pe care le poți citi) sunt acompaniate de înregistrări audio. Gama de subiecte abordate e foarte largă: inovații tehnologice, copilăria unor personalități, insecte, NASA, mâncare. Sunt podcasturi scurte (5-20 de minute).
  2. At The Movies este un podcast săptămânal despre cele mai recente filme și diferite subiecte legate de cinematografie. Gazda este prezentatorul Simon Morris. Printre filmele comentate deja sunt Whina, The Janes, Elvis. Episoadele despre anumite filme sunt scurte (7 minute), iar discuțiile despre filmele săptămânii durează 20 de minute.
  3. Late Edition prezintă știri, informații și interviuri de seară, cele mai importante evenimente ale zilei. Acest podcast este întrerupt pe moment, însă episoadele mai vechi sunt încă relevante și plăcut de ascultat. Subiectele sunt variate: plaje contaminate, cauzele unor uragane, informația personală care se află online, informații științifice sau despre habitate naturale precum cel din Insulele Solomon. Fiecare episod durează 40 de minute.
  4. Lately este o emisiune radio transmisă seara (la ora 22) care se concentrează pe evenimente live, muzică, umor, oameni și poveștile lor. Printre cele mai recente episoade (pe 12 iulie 2022), un specialist prezintă diferența dintre izolare și singurătate, mai ales în contextul pandemiei. Apoi recomandă alimente de sezon (și în funcție de culori), prezentând beneficiile și proprietățile lor nutriționale. Emisiunile sunt decupate în podcasturi scurte (7-18 minute), fiecare pe un anumit subiect: elefanți, sos de mentă, soldați din Noua Zeelandă în Ucraina, lucrul de acasă, îngrijirea persoanelor în vârstă, dovleac și pietre funerare – este aproape imposibil să nu găsești subiecte interesante pentru a asculta o parte din aceste înregistrări audio.
  5. Our Changing World prezintă povești despre știință și natură. A primit în 2021 Medalia de Aur pentru cel mai bun podcast de „știință și mediu înconjurător”. Există înregistrări despre cercetarea în chimie, premii în știință, studii privind sănătatea inimii, biodiversitate în orașe, alge roșii, crabi și păsări marine, ecosisteme rare și pe cale de dispariție. Într-un episod din aprilie vei afla despre o pasăre locală numită kakapo (un cuvânt care în limba maori înseamnă „bufniță de noapte”. Cele două domenii, știința și mediul, sunt în general combinate, în loc să fie discutate separat. De exemplu, un episod din iulie 2022 se ocupă de învățarea mașinilor și inteligența artificială folosite pentru stocarea informațiilor legate de mediul înconjurător. Fiecare episod durează 25-30 de minute.

Podcasturile au devenit populare nu numai în viața de zi cu zi, ci și în clasă, mai ales în contextul pandemiei, care a schimbat metodele de predare. Pentru că pot fi ascultate oriunde, fragmente de podcast pot fi ascultate chiar la ore. Acest instrument oferă o alternativă excelentă la fișierele audio clasice și încurajează studenții să se implice. În loc să citească știrea sau articolul, este plăcut pentru studenți să asculte o înregistrare despre subiectul sau informațiile respective.

Înregistrările audio stimulează creierul mai mult decât conținutul video. A asculta fără imagini forțează implicarea cursanților și, în același timp, relaxează ochii.

La Lektor, încurajăm cursanții să asculte limba engleză în materiale audio diverse, care cuprind dialecte, pronunții și accente diverse, pentru a facilita înțelegerea fără dificultate a tuturor interlocutorilor potențiali, în situații multiculturale atât de comune în prezent.

 

Poți alege un alt podcast din Noua Zeelandă aici.

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți