5 podcasturi populare pentru a studia limba engleză

Podcasturile sunt o modalitate distractivă și educativă de a asculta nativi și persoane din diferite țări care vorbesc engleza cu diferite accente, pentru a îți îmbogăți vocabularul și a te obișnui cu diferite moduri de a pronunța cuvintele, pentru a înțelege din ce în ce mai ușor mesajele vorbite.

Dacă studiezi limba engleză, există o mulțime de resurse audio care sunt amuzante și pot deveni parte din ritualul tău zilnic sau măcar săptămânal. Poți folosi subtitrarea atunci când există, poți asculta la viteză lentă, îți poți nota cuvinte noi.

În loc să asculți diferite alte podcasturi, te poți concentra la început pe cele create în mod explicit în scop educativ. Pentru că numeroase podcasturi bune apar mereu, iată o listă cu cinci dintre cele mai populare în 2021-2022.

  1. Luke’s ENGLISH Podcast – un podcast special pentru a studia limba engleză. Episoadele (peste 700) sunt foarte interesante, se pot și vizualiza cuvintele în unele cazuri, pentru a înțelege sau urmări mai ușor. Printre ultimele episoade: studiază engleza cu ajutorul unei povești de groază (de Peter Carlson), ce cred englezii despre Regină și familia regală, cum este când te îmbolnăvești în Japonia, studiază engleza cu ajutorul știrilor, povești de călătorie. Fiecare episod are puțin peste o oră. Bucură-te de acest podcast (premiat!) aici.
  2. The British English Podcast – un alt podcast pentru a studia limba engleză (britanică) și, în același timp, a învăța cultură, istorie, știri britanice. Episoadele sunt săptămânale și scurte. Subiectele sunt diverse: cele mai populare sendvișuri în Anglia, cum are loc testul IELTS, cum să povestești ce ai văzut pe Netflix. Subtilul umor britanic te va amuza în fiecare episod.
  3. The Level Up English Podcast – Michael Lavers (un profesor de limba engleză) te ajută să îți îmbunătățești engleza. Sunt deja peste 100 de episoade: importanța structurii în studiu și în viață, căsătoria, „imperfecțiuni” ale vorbitorilor nativi, o perspectivă iraniană a culturii britanice, a studia în timp ce călătorești, dependența de telefon – sunt toate un mod distractiv de a asculta limba engleză.
  4. The Slang Podcast – învață engleza actuală (pentru avansați, de exemplu). Poți afla în înregistrări foarte scurte expresii și cuvinte actuale, cu originea și înțelesul lor. Break a leg e folosit pentru a ura noroc, nicidecum ceva rău, și are origini în teatrul grec antic. Salty nu înseamnă doar sărat, ci și supărat/dezamăgit. Sick pasta ți se pare a fi un compliment? Chiar este! Nu înseamnă că trebuie să mergi la doctor, ci „cool/super!”. Află originea acestor cuvinte și alte cuvinte cu semnificație neașteptată, dar uzuale în limbajul actual, aici.
  5. The English We Speak este un podcast foarte popular în 2022. Este produs săptămânal de BBC. Episoadele sunt scurte, de 3 minute, și fiecare prezintă o expresie britanică (take the biscuit, to cut the long story short, play a blinder), cu explicații și exemple. Este un podcast foarte util pentru îmbogățirea vocabularului. De asemenea, ajută la dezvoltarea abilității de ascultare. E potrivit pentru nivelul mediu sau avansat, pentru cei care doresc să călătorească sau să lucreze într-un mediu în care se folosește limba engleză.

Podcasturile sunt foarte utile pentru a te familiariza cu sunetele limbii engleze, cu ritmul ei, pronunția și pauzele din vorbirea obișnuită. Folosește cuvintele noi imediat, în propoziții și chiar într-o conversație cu un străin sau cu un englez. Pentru un progres mai mare și mai rapid în studiu, este recomandată ascultarea cu atenție și concentrare. Însă și a asculta în fundal, în timp ce faci sport sau o altă activitate, ajută la extinderea vocabularului în engleză. Podcasturile, mai ales cele create de British Council, acoperă în general situații și conversații uzuale, cu utilizare imediată în conversații ulterioare.

La Lektor recomandăm, chiar de la nivelul începător, ascultarea unor materiale audio cu înregistrări ale unor nativi sau vorbitori de limba engleză cu diferite pronunții, pentru a putea face față interacțiunilor profesionale și personale într-un mediu multicultural.

Timpul liber poate cuprinde și un podcast de câteva minute în limba engleză. Spor la studiu!

 

Surse pentru a descoperi și alte podcasturi distractive și utile pentru studiul limbii engleze:

https://preply.com/en/blog/the-best-10-podcasts-to-help-you-learn-english/

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți