10 cuvinte din Canadian English

Engleza este una dintre cele două limbi oficiale vorbite în Canada. Este limba maternă pentru circa 19,5 milioane de oameni (57% din populație) și limba oficială pentru 26 de milioane de oameni (75% din populație). În Quebec, unde se vorbește limba franceză, cam 14% din populație vorbește și engleza.

Limba engleză din Canada are la bază niște evenimente istorice binecunoscute, precum Tratatul de la Paris din 1763 (prin care Franța a cedat Angliei teritorii canadiene), Revoluția Americană de la sfârșitul secolului al XVII-lea, Revoluția Industrială din Anglia. Limba engleză a fost vorbită acolo începând cu anii 1740. În timp, limba a evoluat mult într-o direcție proprie, aceste modificări fiind înregistrate în câteva studii valoroase din secolele XX-XXI.

Din motive istorice și de localizare pe harta lumii, engleza canadiană este „o varietate hibrid”, un amestec de trăsături americane și britanice. Trăsăturile principale ale limbii sunt relativ stabile, totuși cuvinte noi apar tot timpul.

Există unele diferențe în pronunție, care tinde să fie nord-americană. De exemplu: news, student, Tuesday nu se pronunță ca few din engleza britanică (nyooze, styoodent), ci ca food (nooze, stoodent, toozeday). Iată 10 cuvinte și semnificația lor în Canada:

  1. loonie (moneda de 1 dolar)
  2. windshield (nu windscreen) pentru parbriz
  3. icing (nu frosting din American English) pentru glazură
  4. bank machine (nu ATM) pentru bancomat
  5. pencil crayons (pentru colored pencils în SUA și colouring pencils în Anglia)
  6. washroom în Canada (pentru restroom în SUA și lavatory/loo în Anglia)
  7. chesterfield (couch în SUA și sofa/settee în Anglia)
  8. cuvinte împrumutate din cultura amerindienilor: caribou, husky, igloo, kayak, moccasin, moose, raccoon, skunk, toboggan, wigwam
  9. eh? – folosit la sfârșitul propoziției, pentru a confirma că interlocutorul a înțeles sau e de acord (Put your jacket on, eh? sau Let’s go have some lunch, eh?)
  10. scribblers (notebooks, caiete)

Există și alte cuvinte specifice limbii engleze vorbite în Canada, precum pre-K (junior kindergarten) sau regionalisme în diferite zone ale țării.

Poți descoperi și alte diferențe aici:

La Lektor, recomandăm cursanților să descopere diferite varietăți ale limbii engleze încă de la nivel începător, pentru a putea comunica ușor și cât mai repede în contexte multiculturale. Cursurile de engleză pentru adulți și cursurile de engleză pentru copii cuprind texte și materiale audio din diferite țări, cu vorbitori nativi care au o gamă largă de accente și moduri de a pronunța cuvintele din limba engleză.

Aici poți asculta diferite pronunții în Canadian English.

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți