5 afixe în limba engleză pentru un vocabular mai bogat

În general, numărul de cuvinte folosite în medie scade mult în ultimul timp. Vocabularul este în declin, după cum remarcă profesorii, lingviștii și cercetătorii din diferite zone ale lumii. Sigur că o cauză importantă a sărăcirii vocabularului personal este și scăderea interesului pentru lectură (cu 10% în 10 ani). În unele țări, doar 20% dintre copii au lectura în topul activităților preferate din timpul liber.

Dacă citim mai puțin, atunci este important să remarcăm și să adoptăm cuvinte noi auzite la radio, televizor, într-un film, podcast sau o conversație.

Profesorul Tom Nicholson, de exemplu, subliniază faptul că un vocabular bogat ne ajută să comunicăm în mod mai competent și să fim înțeleși în situații sociale, educaționale sau profesionale. El a scris Teaching Reading Vocabulary, o carte care încurajează atât lectura, cât și folosirea dicționarelor (mai ales pentru copii). De fapt, deficitul de vocabular este o tendință îngrijorătoare care „amenință studiul, încrederea, locul de muncă, relațiile și chiar abilitatea de a înțelege unele glume”, scrie el.

În afară de această carte, există numeroase articole și studii în acest domeniu. Psych News Daily, de exemplu, a publicat un articol despre stagnarea sau reducerea vocabularului (worse vocabulary skills).

Când studiem o limbă străină, gramatica ne ajută într-adevăr să ne exprimăm corect ideile. Însă a cunoaște multe cuvinte este mai valoros, pentru că ne putem descurca în mai multe situații, putem comunica mai multe idei. Doar citind o carte în limba engleză (The Piano Teacher, scrisă de Elfriede Jelinek), am observat o mulțime de cuvinte interesante formate prin adăugarea de afixe:

  • prefixe – adăugate la începutul unui cuvânt
  • sufixe – adăugate la finalul unui cuvânt

Iată o listă cu 5 afixe în limba engleză:

  1. sufixul ness (pe care îl știm bine din fitness, fit + ness, dar nu din Guinness). Uite niște exemple nuanțate, pentru un nivel avansat la limba engleză: pangs or tiredness and unsuccessfulness; out of carelessness; nothingness; the twosomeness (acea plăcere de a fi doar ele două, mama și fiica); fun was poked at clumsiness.
  2. sufixul ly, foarte util pentru folosirea corectă a adverbelor (lângă un verb sau în fața unui adjectiv): understandingly; his appearance had changed greatly; bitterly blaming herself; walk gracefully away.
  3. prefixul un, cu conotație negativă (happy, unhappy), poate fi folosit cu măiestrie și umor în multe contexte: unanswered letters, uninterested, almost unintentionally.
  4. prefixul mis, care implică ceva greșit (understanding, misunderstanding), poate fi atașat la multe cuvinte: misfire, misfortune.
  5. un sufix mai puțin folosit estey: ashy striations; homey.

Sufixul ish este de asemenea convenabil de folosit, mai ales când vrem să exprimăm o aproximare: the sun was whitish gold; darkish sands.

La Lektor, folosim jocuri, exerciții variate și texte scurte pentru îmbogățirea vocabularului. La cursurile de engleză pentru copii și cursurile de engleză pentru adulți de la Lektor se pune mult accent pe vorbire (partea de speaking), iar cursanții sunt ajutați să exprime multe idei cu un vocabular cât mai variat.

Spor la studiu! Learning can be such fun!

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți