5 cărți în engleză pentru adolescenți

Adolescenții care citesc dezvoltă un vocabular bogat și au rezultate mai bune la școală. Observând cum își pun scriitorii gândurile pe hârtie, adolescenții capătă abilități mai bune de scriere. Învață, de asemenea, să facă față unor idei complexe și să aibă ei înșiși idei mai complexe, în timp. Învață lucruri noi, căci cărțile sunt pline de informații utile în viață. Își dezvoltă, astfel, o bază solidă a culturii generale. Cititul dezvoltă și abilitățile de comunicare, care sunt utile la trecerea unui test oral sau a unui interviu.

Lecturile pot fi bine organizate. De exemplu, a citi o biografie poate ajuta adolescentul la orele de istorie. Însă orice carte îi deschide orizontul către lume și alți oameni. Mai târziu, va găsi mai multe resurse în sine pentru a depăși problemele vieții și a găsi soluții diverse, când este nevoie.

Lectura înseamnă o plăcere care trebuie formată, antrenată și hrănită. Pentru ultimele zile de vacanță, iată câteva sugestii de cărți citite acum și traduce în română datorită succesului lor internațional.

  1. Războiul care mi-a salvat viața de Kimberly Brubaker Bradley (în română la Editura Arthur). Această autoare din State scrie pentru copii și tineri. A primit deja câteva premii care îi onorează cărțile. Această carte este un roman istoric și a fost premiată pentru calitatea ficțiunii. Personajul principal, Ada Smith, este o fată de 10 ani care provine dintr-o familie problematică. Ea trece prin diferite dificultăți ale vieții, apoi familia este evacuată și pleacă la Kent din cauza războiului. Ada ajunge să ajute trupele britanice. Critica literară a aclamat această carte: „Este o poveste care te face să te simți bine.” School Library Journal a scris despre „conexiunea emoțională pe care cititorii o vor avea. Sunt multe lucruri care o să îți placă: vocea Adei, locația, umorul, voința plină de tenacitate de a supraviețui”. Horn Book Magazine a lăudat de asemenea cartea: „Romanul lui Bradley este excepțional datorită umanității profunde a personajelor.” Descoperă cartea în engleză aici:
  2. Harry Potter și ordinul Phoenix de J.K. Rowling (în română la Editura Arthur). Seria și autoarea sunt binecunoscute oricui. Traducerile în peste 70 de limbi și filmele au asigurat popularitatea. Acesta este volumul 5 din seria devenită rapid un fenomen global. A fost vândut în peste 5 milioane de exemplare în primele 24 de ore de la publicare. Aici găsești cartea în engleză, ilustrată:
  3. Fără speranță de Colleen Hoover (Hopeless), un bestseller tradus și la noi, la editura EPICA, însă epuizat repede și indisponibil pe moment. Această autoare americană publicase înainte, însă Hopeless a fost o carte self-published, prima carte auto-publicată care a ajuns în câteva zile în top și care a rămas bestseller mult timp. Personajul principal este o fată de 17 ani, Sky. Citește cartea în engleză aici.
  4. Bună dimineața, Wuhan! de Sara Platto. A fost scrisă în 2020, în perioada în care toată lumea a stat acasă (martie-mai 2020 în România, însă începând cu data de 23 ianuarie 2020 în Wuhan. Sara Platto este un „doctor de animale” din Italia care a lucrat câțiva ani în China. Pe data de 23 ianuarie e ziua de naștere a fiului ei, Matteo, care pe 23 ianuarie 2020 a împlinit 12 ani. Petrecerea mult așteptată a fost anulată, iar aniversarea a avut loc în mod restrâns, online. Deși este o carte „autobiografică”, Sara Platto scrie la persoana a III-a singular: „Sara s-a gândit, Sara trebuie să lucreze”. Deși scrisese doar lucrări științifice în domeniul medical, Sara Platto a devenit o scriitoare foarte citită pe planetă – scriind un memento al acelor zile grele pe care le înțelegem toți, pentru că și noi am stat acasă în mod forțat. Mama Sarei auzise, ca toată lumea, despre „ultimele știri” legate de Wuhan, și o tot ruga pe fiica ei să se întoarcă acasă împreună cu Matteo, pentru a fi în siguranță. Însă rapid a fost și Italia, țara în care ea s-a născut, lovită crunt de noul virus. Așa că a rămas „acasă”, în casa ei actuală care se află în Wuhan. Cartea a fost tradusă din limba italiană la Editura Polirom în 2022. Și adulții se pot bucura de ea. Înveți despre cum a fost la ei, despre alimentele aduse în cantități mari la ușă și apoi împărțite cu vecinii, despre ajutorul primit de la necunoscuți, despre emisiunea „Bună dimineața, Wuhan!” cu care se trezeau. Despre cum a fost la ei când s-au ridicat restricțiile, cu focuri de artificii la miezul nopții, a doua zi putând toți să iasă din nou afară. Este și un glosar la final, care învață copiii și adulții despre virusuri, despre calendarul chinezesc, despre lilieci și de ce ei transportă virusuri fără să fie afectați. Despre ecolocație. Este o carte caldă.
  5. Potkin și Stubbs de Sophie Green a apărut în colecția Polirom Junior și este o poveste cu detectivi perfectă pentru tinerii cititori. Lil Potkin dorește să devină o jurnalistă de investigații. Atmosfera cărții de cucerește repede, cu tensiunea specifică romanelor polițiste, dar și cu episoadele uneori amuzante, alteori emoționante. Varianta în engleză este aici.

La cursurile de limba engleză pentru adolescenți de la Lektor se pune accent pe comunicare, lectură și creativitate. Cărțile dezvoltă aceste abilități. Textele studiate la Lektor sunt de obicei scurte, însă adolescenții au ocazia să citească și/sau asculte cărți adaptate pentru nivel lor de studiu.

Happy reading!

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți