5 cărți în engleză pentru copii

Lecturile copiilor sunt foarte importante, pentru că dragostea pentru învățare, citit și o cultură generală cât mai vastă se formează în general la o vârstă fragedă. Copiii își dezvoltă, citind, abilitățile cognitive și de comunicare. De asemenea, lectura le mărește puterea de concentrare, precum și disciplina. Le îmbogățește imaginația.

În multe țări există instituții care se numesc „Biblioteca prichindeilor”, unele dintre ele fiind inițiate chiar de români emigrați acolo. În Franța, de exemplu, actori și psihologi merg chiar la grădinițe, unde le citesc cărți copiilor, pentru a sădi în ei dragostea pentru cărți cât mai devreme în viață.

La început de nou an școlar, putem relua aventura învățatului și a cunoașterii. Reîncep și cursurile de limbi străine, de exemplu cursurile de limba engleză. Pentru a face progrese mai rapide, este utilă și lectura în limba engleză. Iată o listă de 5 cărți în engleză care sunt traduse și în română și sunt printre cele mai vândute la noi în această perioadă.

  1. Matilda de Roald Dahl – este o carte clasică, un mare titlu în literatura pentru copii, care a fost transformată în film de Danny DeVito (regizor). Varianta sa audio este citită de actrița Kate Winslet. Este vorba despre o fetiță precoce. Ea învață să citească la 3 ani și jumătate. Din păcate, părinții o ignoră, iar Matilda le joacă niște feste. De exemplu, lipește o pălărie de capul tatălui său. Când ajunge la școală, Matilda se împrietenește cu învățătoarea ei, care este uimită de abilitățile intelectuale ale fetiței. Este cea mai bine vândută carte a lui Roald Dahl. O poți găsi în limba engleză aici.
  2. Harry Potter și piatra filosofală de J.K. Rowling – este prima carte din celebra serie. Harry Potter împlinește 11 ani. A primit multe premii literare în Anglia și Statele Unite, unele acordate chiar prin votul copiilor. A fost tradusă în peste 70 de limbi, iar filmul cu același titlu este de asemenea binecunoscut. Descoperă această carte în limba engleză, bucură-te de personaje și aventurile lor în original aici.
  3. Vrăjitorul din Oz de L. Frank Baum – o carte care a fost publicată acum mult timp, însă rezistă încă în topurile celor mai vândute cărți pentru copii. Este prima dintr-o serie (Oz) de cărți. A fost vândută în milioane de exemplare, iar în 1954 a intrat în domeniul public. A continuat să fie cumpărată peste tot în lume, deși ar putea fi accesată în mod gratuit. Filmele realizate pe baza cărții sunt celebre, ilustrațiile ei sunt frumoase. Iar în România cartea s-a bucurat de mulți cumpărători vara aceasta. O poți găsi în engleză aici.
  4. Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi de Nikolai Nosov – este o carte care a bucurat câteva generații de cititori. Nikolai (sau Nikolay) Nosov este un scriitor ucrainean, născut la Kiev. A studiat artă și apoi cinematografie. A realizat chiar și animații sau filme educaționale. Habarnam (Dunno) are o pălărie albastră și este personajul principal dintr-o trilogie a acestui scriitor, această carte fiind urmată de volumele „Habarnam în Orașul Soarelui” și „Habarnam pe Lună”. În Orașul Florilor, Habarnam trece prin multe peripeții. Spre final, Habarnam scrie deja mai bine. Este o carte fascinantă pentru copiii de toate vârstele, foarte vândută și la noi vara asta. O poți citi în engleză.
  5. Portalul magic, o serie de Mary Pope Osborne cu circa 30 de titluri traduse în limba română la Editura Paralela 45 (pe care le găsiți la 15 lei volumul pe Libris), din care vă propun în engleză volumul 2 – The Knight at Dawn (seria Magic Tree House #2). Annie și Jack se pregătesc pentru o nouă aventură fantastică în acest bestseller, la ediția a 3-a deja în limba română. Locația este un castel cu un pasaj secret, iar povestea are loc în Evul Mediu. Cei doi nu sunt foarte bine primiți la petrecerea de la castel.

La Lektor, cursurile de engleză pentru copii și adolescenți pun accent și pe lectură, pe îmbogățirea vocabularului și comunicarea unor idei sau impresii pe baza unor texte scurte.

Lectură plăcută!

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți