5 cărți în franceză pentru copii

Cărțile pentru copii te ajută să înveți cuvinte noi și să înțelegi mai bine o limbă străină. În plus, citind te deschizi spre o lume a culturii legate de acea limbă.

Limba franceză este vorbită în câteva țări europene și în peste 30 de țări din lume, fiind utilă profesional și personal (de exemplu pentru legarea unor prietenii mai strânse sau pentru a comunica în diferite călătorii în străinătate). Iar aventura studiului acestei limbi poate începe în copilărie.

Când studiem limba franceză, este important să ne extindem orizontul. Pe lângă materialele multiple de studiu disponibile acum (video și filme, desene animate și aplicații), există și cărți faimoase scrise de autori francezi, care sunt foarte populare, traduse, vândute și citite peste tot pe planetă. Acestea sunt distractive și fermecătoare. În plus, au și ilustrații frumoase. În loc să citească traducerile în limba română, copiii care studiază limba franceză se pot bucura de aceste cărți în original.

Iată cinci cărți „nemuritoare” în limba franceză pentru copii:

  1. Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry (Le Petit Prince), cu desenele autorului, este fără îndoială cea mai cunoscută carte pentru copii în limba franceză. Există și mulți adulți care o iubesc. Micul prinț cade pe Pământ de pe un mic asteroid. Așa încep aventurile și lecțiile învățate de copilul din poveste. Limbajul este suficient de simplu, iar învățarea unor cuvinte noi este de fapt un obiectiv principal al lecturii. Această carte poate fi explorată și sub forma unei cărți audio, a unei piese de teatru. Însă o găsești aici în franceză.
  2. Cei trei muschetari de Alexandre Dumas (Les trois mousquetaires) se găsește, la început de an școlar, în toate librăriile. Însă poate fi abordată direct în limba franceză. „Toți pentru unul și unul pentru toți!” este un slogan sănătos pentru cei mici. Este și despre camaraderie, o lectură potrivită pentru cei cu nivel mediu și avansat.
  3. Celebra serie Axterix, cu benzi desenate, este o resursă valoroasă și distractivă. Prieteniile strânse din cele 35 de volume sunt un exemplu benefic pentru copii. Câteva volume au fost ecranizate, iar copiii se pot bucura și de filme, pot compara cartea și filmul, putând vizualiza personajele și în format „3D”. Dialogul vizual din aceste benzi desenate promovează o eficiență mai bună în învățarea limbii franceze. Poți alege oricare dintre cărțile din această serie. De exemplu, Asterix le Gaulois.
  4. Cărțile lui Jules Verne sunt încă fascinante, de exemplu Călătorie spre centrul Pământului (Voyage au centre de la Terre). Un profesor de geologie, Otto Lidenbrock, și nepotul său descoperă un document vechi despre un vulcan care ar fi o intrare secretă spre lumea subterană, spre centrul Pământului. Mulți viitori ingineri sau inventatori au fost pasionați în copilărie de cărțile lui Jules Verne.
  5. Călătorie în țara copacilor (Voyage au pays des arbres) este o carte scrisă în franceză de Le Clézio, laureat al Premiului Nobel. Un băiat se plictisește și visează să călătorească în pădure, unde întâlnește un stejar bătrân și este invitat de niște copaci la o petrecere. Copilul învață că arborii sunt diferiți. Descoperă această carte aici.

La Lektor, cursurile de limba franceză pentru copii și cursurile de limba franceză pentru adolescenți cuprind și texte scurte pentru lectură, care prezintă cuvintele noi într-un context potrivit. Poveștile scurte ajută copiii să memoreze cuvintele într-un mod plăcut. Lectura le dezvoltă copiilor creativitatea și capacitatea de a dezvolta idei și discursuri din ce în ce mai lungi, precum și empatia sau răbdarea.

Lectură plăcută!

Aricle by Nadia Esslim

 

 

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți