5 podcasturi în italiană

Ascultarea (Listening) este o parte importantă în studiul limbilor străine. Ascultând nativi italieni îți poți îmbunătăți mai repede nivelul limbii italiene. Un podcast în limba italiană poate face parte din planul zilnic sau săptămânal al studiului acestei limbi. Te ajută să asculți limba vorbită, diferită de dialogurile din manuale, cu expresii informale, cu diferite accente și pronunții.

Poți exersa înțelegerea limbii italiene și învăța cuvinte noi ascultând unul dintre cele 5 podcasturi italiene prezentate mai jos:

  1. Scientificast – este un podcast despre diferite subiecte sociale și politice, fiecare cu elemente din lumea științei, precum și numeroase subiecte fascinante care uneori lipsesc din titlurile știrilor. Acoperă „orice, de la telescopul cu neutroni la homosexualitate în lumea animalelor”. Informația e interesantă și utilă. Vorbitorii comunică destul de lent, așa că străinii pot urmări fără dificultate aceste episoade. Detaliile științifice sunt ușor de urmărit, de asemenea, de către orice ascultător, fără a avea studii în domenii ale științei.
  2. Il Ruggito del Coniglio („răgetul iepurelui”) – este înregistrat în fiecare dimineață la Radio 2 în Italia. Ei ascultă adesea acest podcast în drum spre serviciu. Știrile zilei și tendințele actuale sunt prezentate cu umor, alături de povești și păreri personale. Unele părți, de exemplu anumite cântece satirice, necesită cunoașterea culturii populare italiene.
  3. Alle Otto della Sera – este un program radio mai sobru, intelectual, de la Radio 2 RAI. Titlul înseamnă „la ora 8 seara”. Italienii îl ascultă de peste 10 ani, este popular. Subiectele sunt diverse: artă, științe, istorie. Acest podcast are și o aplicație. Poți alege categoria preferată: https://www.raiplaysound.it/radio2 – au, de exemplu „La Storia in Cucina” (Istorie în bucătărie, o istorie culinară, dintr-o perspectivă foarte italiană).
  4. 2024 – produs de Radio 24, este un podcast săptămânal despre tehnologie. Prezintă știri din domeniul tehnologiei, tendințele în acest domeniu, produse și afaceri noi. Se pune accent pe ce se întâmplă în Italia și în lume, precum și la ce ne putem aștepta în viitorul apropiat. Exemple de subiecte abordate sunt: tehnologii pentru consumatori, jocuri video, traduceri asistate de calculator, plăți online, software financiar, dezvoltarea de chip-uri. Este o italiană vorbită rapid, cu entuziasm.
  5. I provinciali – a fost un podcast zilnic, de mare succes, încheiat în 2018. A fost produs în Roma, însă despre diferite provincii și zone turistice ale Italiei. Diferitele episoade prezintă regiuni și tradiții italiene, dialecte, festivaluri, mâncare și știri italiene. Este un podcast excelent pentru turism în zone cunoscute sau mai puțin cunoscute ale Italiei. Bucură-te și tu de acest portret audio al Italiei.

Există numeroase podcasturi în limba italiană. Poți alege unul sau câteva care îți plac sau în domenii care te interesează, pentru a asculta informațiile în limba italiană și a exersa această limbă într-un mod plăcut.

La Lektor, recomandăm cursanților să asculte materiale audio cu vorbitori nativi, pentru familiarizarea cu pronunția și vocabularul folosit în limba vorbită. Cursurile de limbi străine de la Lektor ajută cursanții să comunice încă de la nivel începător cu persoane din medii multiculturale și să înțeleagă mesaje audio cu vorbitori nativi care au o gamă largă de dialecte, accente și pronunții.

Audiție plăcută!

Article by Nadia Esslim

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți