5 cărți în spaniolă din America Latină

Literatura din America Latină are o tradiție bogată și complexă. Este scrisă în diferite limbi, însă mai ales în spaniolă și portugheză. A devenit foarte cunoscută la nivel internațional în a doua jumătate a secolului XX, mai ales datorită succesului unui stil cunoscut drept realism magic – Gabriel García Márquez fiind un exemplu faimos pentru acest stil.

Această literatură a fost onorată cu numeroase premii literare, inclusiv multe Premii Nobel pentru Literatură: Gabriela Mistral din Chile, Miguel Angel Asturias din Guatemala, Pablo Neruda din Chile, Gabriel García Márquez din Columbia, Octavio Paz din Mexic, Mario Vargas Llosa din Peru. Premiul Internațional Neustadt pentru Literatură este probabil al doilea ca importanță după Premiul Nobel, și numeroși autori din America Latină au primit acest premiu: Claribel Alegria din Nicaragua, Alvaro Mutis din Columbia, Joao Cabral de Melo Neto din Brazilia. Acești scriitori sunt foarte cunoscuți pe plan internațional și au fost traduși în limba română.

Iată o listă de 5 scriitori din secolul al XXI-lea din America Latină. După anul 2000, literatura lor cuprinde diferite școli și stiluri. Este o literatură postcolonială, postmodernă, electronică sau o ficțiune speculativă.

  1. Jorge Volpi este un romancier și eseist din Mexic, un reprezentant al realismului magic cunoscut pentru cartea En busca de Klingsor. Cărțile sale au fost traduse în peste 25 de limbi. A fost inspirat să scrie de cărțile lui Carlos Fuentes. Cărțile sale s-au bucurat de succes: A pesar del oscuro silencio, El fin de la locura, No sera la Tierra, La tejedora de sombras, La paz de los sepulcros. Pe lângă 18 romane, a scris și câteva volume de eseuri. A primit premii în diferite țări (SUA, Spania, Franța). Citește în spaniolă cea mai cunoscută carte a sa aici.
  2. Junot Diaz s-a născut în Republica Dominicană și este profesor de scriere creativă la renumitul institut MIT. Are peste 20 de premii și nominalizări, precum și Premiul Pulitzer pentru Ficțiune pentru The Brief Wondrous Life of Oscar Wao, o carte care prezintă și experiența Republicii Dominicane în timpul dictaturii lui Rafael Trujillo. O poți găsi în spaniolă aici.
  3. Giannina Braschi este din Puerto Rico și scrie poezii, romane, dramă și filosofie politică. Trei dintre cărțile sale sunt foarte cunoscute pe plan internațional: Empire of Dreams, Yo-Yo Boing!, United States of Banana. Scrie în spaniolă și engleză. A studiat literatură și filosofie în Madrid, Roma, Rouen și Londra. Apoi s-a stabilit la New York. A lucrat la profesor la diferite universități de prestigiu din Statele Unite. El imperio de los suenos a fost scrisă în limba spaniolă.
  4. Julia Alvarez a petrecut primii 10 ani din viață în Republica Dominicană și scrie poezii, romane și eseuri. Este cunoscută pentru romanele sale How the Garcia Girls Lost Their Accents, In the Time of the Butterflies și Yo! A scris și câteva cărți pentru copii. A primit premii literare valoroase. Citește o carte a sa de non-ficțiune în limba spaniolă.
  5. Ricardo Piglia este un autor din Argentina. A scris romane, nuvele și critică literară. A predat literatură latino-americană la Harvard și la Universitatea Princeton. Printre premiile literare primite se numără și Premiul Diamond Konex 2014 pentru cel mai bun scriitor din Argentina al decadei. Citește în spaniolă un roman al său din 2013, The Way Out.

Limba spaniolă este foarte importantă și utilă în prezent, cu aproape un miliard de vorbitori*. Există 41 de milioane de vorbitori nativi în Statele Unite. Este vorbită în multe țări și oferă oportunități profesionale, precum și satisfacții personale în timpul călătoriilor sau pentru aprofundarea unor prietenii multiculturale. Limba spaniolă înseamnă istorie și cultură bogate.

La Lektor, recomandăm lecturile în limba străină studiată încă de la nivel începător. Citind în limba spaniolă îți îmbogățești vocabularul, înveți cuvinte și expresii în context corect și îți dezvolți abilitățile de comunicare.

Lectură plăcută!

 

* Despre importanța limbii spaniole.

Article by Nadia Esslim
Photo by Pixabay

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți