5 scriitori italieni

Lectura ne ajută să învățăm lucruri noi, să ne menținem activitatea mentală la un nivel optim, să ne îmbunătățim nivelul concentrării și memoriei, să ne distrăm, să devenim mai empatici și să comunicăm mai eficient. De asemenea, cititul reduce stresul, îmbunătățește sănătatea mentală și ne face viața mai frumoasă.

Când învățăm o limbă străină putem face un progres mai rapid când citim texte, articole sau cărți în original. Cititul în limba străină studiată te ajută să îți îmbogățești vocabularul și să exprimi mai multe idei în conversațiile pe care le ai cu diferiți străini.

Literatura italiană este bogată și cu o istorie îndelungată, cu multe nume mari în istoria literaturii universale. Dincolo de Dante, Francesco Petrarca, Manzoni, Alberto Moravia sau Umberto Eco, există și numeroși autori italieni contemporani. Pentru cei care studiază limba italiană, iată o listă cu 5 scriitori italieni citiți în prezent.

  1. Italo Calvino are un stil unic de a scrie, împletind situații din lumea reală cu elemente de fantezie și fabulă. S-a bucurat de un succes internațional impresionant chiar din timpul vieții. Atunci când a murit era cel mai tradus scriitor italian peste tot în lume. „Vicontele tăiat în două”, de exemplu, face aluzie la Războiul Rece și deziluzia politică a scriitorului. Multe cărți ale sale au fost traduse și în română, de exemplu „Cavalerul inexistent”. Poți găsi în italiană „Orașele invizibile” aici.
  2. Alessandro Baricco s-a născut la Torino și este un nume important pe scena literară a Italiei. Pe lângă cărțile sale, a fondat și Școala Holden – numită după personajul lui Salinger din „De veghe în lanul de secară”. Prin această școală și scrierile sale, Alessandro Baricco a influențat profund noua generație de scriitori italieni. Este un nume cunoscut și datorită ecranizărilor unor cărți ale sale. Poți citi cartea sa „Mătase” în limba italiană.
  3. Elena Ferrante (pseudonim) a fost numită de revista Time drept una dintre cele 100 cele mai influente persoane în 2016. Cărțile sale au fost traduse în multe limbi. „Prietena mea genială” a fost ecranizată. La fel, „Viața mincinoasă a adulților” devine un serial pe Netflix în 2020.
  4. Paolo Giordano a câștigat premiul literar Strega pentru cartea „Singurătatea numerelor prime”, prima pe care a scris-o. A studiat fizica la Universitatea din Torino și are un doctorat despre fizica particulelor teoretice. Această primă carte a sa a fost vândută în peste un milion de exemplar, tradusă în 30 de limbi și transpusă într-un film. Dintre cărțile sale, „Corpul uman” și „În vremea contaminării” au fost de asemenea traduse în română. Poți descoperi în limba italiană o carte a sa încă netradusă la noi:
  5. Donatella Di Pietrantonio este un nume cunoscut și la noi, o parte din cărțile sale fiind traduse și în română („Cea care se întoarce”). Este dentist pediatru, totuși scrie de la vârsta de 9 ani: povești, fabule, poeme, romane. Primul său roman, „Mama mea este un râu”, a obținut câteva premii literare importante și a fost imediat tradus în limba germană. A doua sa carte a primit Premiul Brancati. Este o scriitoare apreciată și foarte citită, apreciată adesea printre „cele mai bune romane italiene ale anului” și cu o carte ecranizată. Găsești o carte a ei în italiană aici.

Limba italiană este frumoasă și foarte utilă, profesional și personal (mai ales în timpul călătoriilor în Italia). Studiază limba italiană și cu ajutorul lecturilor, care îți îmbogățesc repede vocabularul. În textele scrise găsești un limbaj natural, conversațional, cu cuvinte și expresii folosite într-un context corect.

La Lektor, cursurile de limbi străine pentru copii, cursurile de limbi străine pentru adolescenți și cursurile de limbi străine pentru adulți includ și lectura unor texte scurte, adaptate nivelului de studiu. Lectura te ajută să înveți cuvinte noi și să dezvolți abilitatea de a exprima mai multe idei într-o limbă străină.

Lectură plăcută!

Article by Nadia Esslim

 

 

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți