5 scriitoare cu premiul Goncourt de citit în franceză

La începutul lunii noiembrie 2022, Brigitte Giraud a devenit a 13-a femeie care câștigă Premiul Goncourt. Acest premiu este cel mai vechi și printre cele mai prestigioase premii literare. În cei 120 de ani de când se acordă, doar 13 scriitoare l-au primit până acum. Dintre cele 6 mari premii literare franceze, Premiul Goncourt este cel mai cunoscut și valoros.

În 1960, Horia Vintilă a primit acest premiu pentru cartea „Dumnezeu s-a născut în exil”. A fost în schimb condamnat pentru că a lăudat fascismul italian și a atacat scriitori precum Tudor Arghezi. A fost prizonier în lagăre naziste. Din cauza acuzațiilor că a fost membru al Gărzii de Fier, el a refuzat să primească Premiul Goncourt. A primit și alte premii, în Italia și Spania. A scris foarte mult: romane, povestiri, memorii, eseuri, poezie.

Iată o listă cu 5 femei care au obținut Premiul Goncourt în timp. Deși scriitorii primesc simbolic doar 10 euro, valoarea sa este imensă ca recunoaștere literară. Acest premiu înseamnă literatură bună, pe care o poți descoperi în limba franceză, pentru a exersa în același timp și limba.

  1. Brigitte Giraud (2022) scrie romane și povestiri. Vivre vite, cartea cu care a câștigat anul acesta, este o autobiografie care aduce în prim-plan evenimente care au condus la moartea soțului ei într-un accident de motocicletă. Autoarea scrie despre natura umană, despre a privi înainte, dar și înapoi, despre gesturi și decizii.
  2. Elsa Triolet (1944) este prima femeie care a primit acest premiu, acordat din 1903 pentru romanul său Le premier accroc coute 200 Francs. Ea s-a născut în Rusia și s-a căsătorit cu un ofițer francez, astfel încât a emigrat în Franța și aici și-a schimbat numele. Maxim Gorky a citit niște scrisori de-ale sale trimise din Tahiti și a sugerat că persoana care le-a scris ar trebui să urmeze o carieră literară. A publicat trei cărți în Rusia, apoi a divorțat și s-a recăsătorit cu scriitorul francez Louis Aragon. Au trăit împreună peste 40 de ani. Elsa Triolet a scris peste 20 de cărți. Descoperă în franceză cartea cu care a câștigat Premiul Goncourt.
  3. Beatrix Beck (1952) este o autoare franceză de origine belgiană. S-a născut în Elveția și este fiica poetului Christian Beck. A fost secretara lui André Gide, care a încurajat-o să scrie. A scris mult, peste 30 de cărți. A primit Premiul Goncourt pentru Leon Morin, pretre, apărută la editura Gallimard și apoi ecranizată. O poți citi în limba franceză aici.
  4. Simone de Beauvoir (1954) a primit și alte premii literare importante, însă Premiul Goncourt pentru Les Mandarins. Pe lângă teme precum existențialism, moralitate și feminism, această carte propune și un fundal intelectual și politic în care navighează personajele în perioada postbelică.
  5. Anna Langfus (1962) s-a născut în Polonia și a supraviețuit Holocaustului. A primit Premiul Goncourt pentru Les bagages de sable, o carte în care scrie despre un personaj care supraviețuiește într-un lagăr.

Apoi abia în 1984 primește o altă femeie, Marguerite Duras, Premiul Goncourt pentru romanul său L’Amant, iar în 1998 Paule Constant pentru Confidence pour confidence, în 2009 Marie NDiaye pentru Trois femmes puissantes, în 2014 Lydie Salvayre pentru Pas pleurer, 2016 Leila Slimani pentru Chanson douce. Iar anul acesta, Brigitte Giraud. Decernarea acestui premiu este un eveniment literar de amploare.

Pe lângă o literatură bună, citind în original poți învăța multe cuvinte noi în context. Lectura dezvoltă imaginația, dar și abilitatea de comunicare (într-o limbă străină).

La Lektor, cursanții sunt încurajați să citească texte scurte chiar de la nivel începător, pentru a face progres mai rapid în limba străină studiată și pentru a putea face față unor conversații în contexte multiculturale.

Lectură plăcută!

Article by Nadia Esslim

 

Sursă: https://www.theguardian.com/books/2022/nov/03/brigitte-giraud-becomes-13th-woman-to-win-prix-goncourt-vivre-vite

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți