5 scriitori francezi care au primit Premiul Nobel

Dintre laureații de până acum, Franța este pe primul loc, cu 16 premii Nobel pentru literatură. Pe locul 2 sunt Statele Unite și Anglia, cu 13 premiați. Urmează Germania cu 9 premii și Suedia cu 8. Polonia, Spania și Italia au fiecare câte 6.

Franța este o țară cu tradiție în scris și lectură. Francezii citesc mult. Copiii sunt încurajați să citească de la grădiniță prin proiecte în care educatorii, psihologii și actorii le citesc copiilor, dezvoltându-le dragostea și interesul pentru carte. Acest lucru explică parțial și cărțile bune cu care contribuie Franța la istoria literaturii internaționale.

Fiind cărți valoroase și premiate chiar cu Premiul Nobel, poți să citești și tu câteva în limba franceză, pentru a exersa limba și a învăța cuvinte noi.

  1. Patrick Modiano a primit Premiul Nobel în 2014. A primit multe premii literare: Premiul Goncourt și Premiul Academiei Franceze, de exemplu. A scris peste 30 de cărți. A fost tradus și în limba română. „Ca să nu te pierzi în cartier” rămâne una dintre lucrările sale de referință. O găsești în franceză aici.
  2. Annie Ernaux a primit Nobelul pentru literatură în 2022. Este mai puțin cunoscută la noi, deși o parte dintre cărțile sale au fost traduse în română. A scris în jur de 40 de cărți. Se discută mult despre ea în această perioadă, în urma premierii din această toamnă. Așa că este important să o descoperi și tu, ideal în original. Ultima sa carte, publicată chiar anul acesta, se numește Le jeune homme.
  3. François Mauriac a scris peste 20 de cărți – romane, dar și piese de teatru. A fost de asemenea jurnalist și poet. A fost membru al Academiei Franceze. Poți citi în franceză o carte de memorii, Ce que je crois.
  4. André Gide a fost numit la moartea sa de către The New York Times drept cel mai mare scriitor francez al secolului XX. A făcut parte din mișcarea Simbolismului. A scris foarte mult: romane, poezii, piese de teatru, lucrări autobiografice, cărți de călătorii (de exemplu în Congo și Ciad), lucrări filosofice, eseuri și critică literară. Isabelle este povestea unui tânăr care se îndrăgostește de portretul unei fete.
  5. Albert Camus este printre cei mai tineri scriitori care au primit Premiul Nobel pentru Literatură. Avea doar 44 de ani. A murit doi ani mai târziu, într-un accident de mașină. A scris romane și piese de teatru. „Străinul” descrie viața unui francez care s-a stabilit în nordul Africii. Este un roman clasic, pe care Le Monde îl menționează pe primul loc în topul său cu cele 100 de cărți ale secolului al XX-lea. Cartea a fost ecranizată în Italia și în Turcia.

Lectura într-o limbă străină îți îmbogățește vocabularul și te apropie de o altă cultură. La Lektor, cursurile de limba franceză pentru copii, adolescenți și adulți includ și citirea unor texte în franceză. Familiarizarea cu texte scrise de nativi te ajută să faci progres rapid și să comunici mai ușor în situații multiculturale.

Lectură plăcută!

Article by Nadia Esslim

Photo credits: Getty Images

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți