Book review: „Leadership educațional. Modelul finlandez” de Pasi Sahlberg

Autorul prezintă în această carte patru idei importante și necostisitoare pentru îmbunătățirea învățământului. Pasi Sahlberg a făcut cunoscut în întreaga lume remarcabilul sistem educațional finlandez. Cele patru lecții prezentate de el în această carte sunt utile tuturor celor implicați în educație, inclusiv instituțiilor de învățământ din toată lumea.

Prezentarea este clară, la obiect, precum și accesibilă tuturor cititorilor. Autorul pune accent pe „centrarea pe elev” și „învățarea axată pe investigație și explorare”.

Finlanda se plasează în mod constant în topul evaluărilor școlare internaționale de tip PISA. Pasi Sahlberg explică „fenomenul finlandez” din perspectiva leadershipului educațional. El compară strategii și instrumente educaționale din Finlanda și din întreaga lume. Cartea sa sugerează câteva inițiative de îmbunătățire a claselor, școlilor și programelor școlare.

Autorul subliniază importanța stării de bine a elevilor și profesorilor. Scrie și despre ce înseamnă echitatea în școală. De asemenea, remarcă faptul că analiza informațiilor de primă mână (small data) poate fi mai utilă decât statisticile generale (big data).

„Gândirea strategică articulată și bazată pe evidențe, capacitatea de policy learning și, nu în ultimul rând, formarea capacităților umane și instituționale pentru înfăptuirea transformărilor necesare din educație reprezintă elementele principale ale unui leadership educațional autentic. Pasi Sahlberg, unul dintre cei mai reputați specialiști finlandezi, a reușit în această carte să ofere o lecție pe cât de simplă și clară, pe atât de semnificativă: se poate mult cu puțin!”, a scris prof. univ. dr. Lucian Ciolan, decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea din București.

Pasi Sahlberg este profesor-invitat la Harvard University și cercetător în științele educației. A scris „Finnish Lessons 2.0: What Can the World Learn from Educational Change in Finland”. Cartea a fost tradusă în limba română. O poți descoperi în engleză aici.

La Lektor, recomandăm lectura unor texte în limba engleză sau altă limbă străină încă de la nivel începător, pentru familiarizarea cu cuvinte și expresii noi, precum și cu exprimarea ideilor într-un mod corect și fluent.

Lectură plăcută!

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți