Dialecte franceze

Există numeroase dialecte, varietăți, tipuri și accente franceze în lume. Limba franceză este vorbită în peste 30 de țări.

Un dialect este o varietate a limbii dintr-un anumit teritoriu sau regiune. Diferențele între dialecte sunt de obicei legate de pronunție, intonație, reguli gramaticale. Uneori există chiar cuvinte și expresii diferite. Limba vorbită în Paris este diferită de cea vorbită în Marsilia, de exemplu.

Diferitele varietăți sau dialecte se numesc și patois. Există limba bască, bretona (celtică), auvergnat (legată de catalană), alsaciana, occitana (de asemenea legată de catalană), corsicana, franceza vorbită în Belgia sau Canada. Dialectele din nordul Franței se numesc langues d’oil.

În Canada, în afară de franceza vorbită în Quebec, există și franco-ontariană – vorbită în Ontario, în vestul Canadei, precum și acadiană – vorbită de populația din New Brunswick.

În Belgia, circa 45% din populație vorbește limba franceză. Există diferențe de vocabular, pronunție și semantică, totuși. Și în Elveția aproape 25% din populație vorbește o franceză standard. O diferență importantă este faptul că în Elveția vorbitorii tind să vorbească franceza mai lent decât în Franța, cu o tonalitate mai relaxată.

Limba franceză este vorbită și în Haiti sau Caraibe. O limbă creolă e vorbită și de aproape 10.000 de oameni în statul Louisiana din SUA.

În Africa există 24 de țări francofone și circa 120 de milioane de vorbitori de limbă franceză.

Limba franceză este vorbită și pe teritorii mici din sudul Indiei, precum Mahe și Pondicherry, cu particularități locale.

Poți asculta 28 de accente franceze aici.

La Lektor, cursanții de limba franceză ascultă materiale audio cu nativi de la nivel începător, pentru a se familiariza cu pronunția și diferitele accente de la început. Înregistrările cu diverși nativi reprezintă un avantaj important în studiul unei limbi. Te ajută să înțelegi mai repede diferite mesaje vorbite și să comunici cu lejeritate în contexte multiculturale variate.

Studiu plăcut!

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți