logo 1
logo footer
plm

Mic ghid de etichetă culturală

În cultura românească, cei șapte ani de-acasă sunt considerați fundamentul educației, deoarece ne învață acele obiceiuri și gesturi considerate dezirabile social.

Ce facem, însă, dacă serviciul sau dorința de a călători ne duc într-un loc în care regulile de bună creștere pe care le-am respectat din copilărie nu se mai aplică? Iată câteva sugestii care te vor ajuta să fii un oaspete respectuos indiferent de cultura cu care intri în contact.


→ Descălțatul la intrarea într-o locuință, în multe părti ale lumii, dincolo de considerente de igienă, e considerat un semn de respect față de gazdă. Dacă te afli in Germania, Elveția, țările scandinave, Japonia, Coreea sau Turcia, pregătește-ți o pereche de șosete frumoase!

→ Contactul fizic, ca strângerea mâinilor sau sărutul pe obraz, e considerat firesc în multe părți ale Europei, precum Spania sau Franța. În Orientul Mijlociu sau în Asia, însă, e un faux pas major să atingi pe cineva fără consimțământul expres al acestuia. În Tailanda, zona capului e considerată sacră și interzisă oricărui contact. Distanța personală față de necunoscuți e mare în Statele Unite, chiar 3 metri, în timp ce în Emiratele Arabe te poți aștepta ca interlocutorul tău să stea foarte aproape.

→ Consumul cafelei în Spania și Italia se supune unor reguli nescrise, dar stricte. Dacă vrei să savurezi un cappuccino dupa ora 11 dimineața, vei fi supus unei tirade de reproșuri! Băuturile cu lapte nu se consumă decât dimineață conform italienilor și spaniolilor, deci opțiunea acceptabilă cultural e, desigur, un espresso.

32433
6700→ Folosirea tacâmurilor la masă e neobișnuită în părți ale lumii din Asia, Africa sau Orientul Mijlociu. Nu uita însă să folosești doar mâna dreaptă pentru a mânca, folosirea mâinii stângi e rezervată activităților…igienice. Când folosești bețișoare pentru a mânca, evită cu orice preț să le folosești pentru a înțepa mâncarea sau pentru a indica ceva. 

→ Când ciocnim un pahar cu prieteni sau colegi din Germania sau Elveția, contactul vizual trebuie să însoțească urările verbale, altfel vom avea parte de…7 ani de ghinion. În Rusia e ofensator să refuzi vodca oferită de gazde, și, ca să adăugăm și mai multă presiune, aceasta trebui băută dintr-o singură înghițitură.

 → Unele culturi pun mare accent pe îmbrăcăminte. În Italia sau Emiratele Arabe, a fi bine îmbrăcat e o dovadă de respect la adresa gazdei. În Malaezia, culoarea galbenă e rezervată exclusiv casei regale. În China a purta roșu e semn de noroc, în timp ce albul poate avea o conotație funestă.

Acestea sunt doar câteva aspecte pe care să le luăm în considerare când ne aventurăm într-o cultură necunoscută. Eticheta culturală este însă un lucru extrem de complex și sensibil, dar esențial dacă iubim călătoriile sau lucrăm într-un mediu multicultural!

Newsletter

 Introduceti adresa dvs. de e-mail

pentru a va inregistra la newsletterul nostru

Newsletter

Introduceti adresa dvs. de e-mail pentru a va inregistra

la newsletterul nostru

logo footer
social 01
social 04

© Copyright 2017 Lektor S.R.L. | ANPC

Despre noi

Metode
Standare
Echipa
Testimoniale

Cursuri

Cursuri adulti
Cursuri copii
Cursuri corporate

Examene internationale

Cambridge
Test DaF
telc
Deutsch
IELTS

Contact

Str.I.C Bratianu, cladirea
Moldoconstruct

0232.273.070 fix
0726.289.639 mobil
contact@lektor.ro
office@lektor.ro

Contact

Str.I.C Bratianu, cladirea Moldoconstruct

0232.273.070 fix 0726.289.639 mobil contact@lektor.ro office@lektor.ro

În cultura
românească, cei șapte ani de-acasă sunt considerați fundamentul educației,
deoarece ne învață acele obiceiuri și gesturi considerate dezirabile social. Ce
facem, însă, dacă serviciul sau dorința de a călători ne duc într-un loc în
care regulile de bună creștere pe care le-am respectat din copilărie nu se mai
aplică? Iată câteva sugestii care te vor ajuta să fii un oaspete respectuos
indiferent de cultura cu care intri în contact.

Acestea sunt doar câteva aspecte pe care să le luăm în considerare când ne aventurăm într-o cultură necunoscută. Eticheta culturală este însă un lucru extrem de complex și sensibil, dar esențial dacă iubim călătoriile sau lucrăm într-un mediu multicultural!