Stăpânește orice limbă străină în 3…

Dacă sperați ca următorul cuvânt din titlu să fie săptămâni sau luni, ceea ce urmează vă va dezamăgi cu siguranță. Acest articol nu e una dintre reclamele la un curs de limbă sau aplicație care vă promite fluență într-o limbă străină într-o perioadă scurtă de timp, ci o succintă, dar sinceră analiză a timpului investit în învățarea unei limbi.

În primul rând, trebuie să găsim o definiție a ceea ce înseamnă a stăpâni o limbă străină. Pentru unii, e suficient să folosească o limbă străină pentru a-și satisface nevoile de bază, cum ar fi să cumpere alimente, să se prezinte sau să îi spună unui șofer de taxi adresa la care doresc să ajungă. În acest caz, studiile ne sugerează că un începător absolut ar avea nevoie de 90-100 de ore de studiu ghidat, cu un profesor sau singur, însă cu materiale de calitate special concepute pentru studiul individual.

Dacă scopul nostru este de a fi utilizatori independenți ai unei limbi străine, de a putea conversa în limba țintă despre pasiunile noastre, despre experiențele noastre de viață, despre planurile și speranțele noastre, ca începători ar trebui să dedicăm studiului 350-400 de ore.

Pentru cei ce visează la o carieră într-o firmă multinațională, exigențele cresc. Fluența și spontaneitatea într-o discuție cu vorbitori nativi, abilitatea de a purta conversații pe teme profesionale, de a-ți prezenta punctul de vedere în mod clar pot fi dobândite ca rezultat a 500-600 de ore de studiu.

Succesul în mediul academic sau profesional internațional e condiționat de stapânirea unei limbi de circulație internațională la nivel avansat. Pentru a putea citi și întelege texte știintifice sau de nivel academic, pentru a putea purta conversații nestingherit pe orice temă de interes, cu fluență și spontaneitate, pentru a înțelege aluziile și umorul culturii țintă, va trebui să dedicăm studiului 700-800 de ore.

Să ne întoarcem însă la titlu. Poate varianta finală ar trebui să sune astfel: “Stăpânește orice limbă străină în 3 pași”:

  1. Fă un test de plasare și află care e nivelul tău real de limbă.
  2. Gândește-te ce ți-ai dori să poți face cu limba țintă.
  3. Vorbește cu un specialist (profesor, trainer) și faceți împreună un plan. Planul ar trebui să includă atît orele de studiu cu acesta, cât și timpul alocat studiului individual.

Și nu uitați: odată scopul atins, păstrați un contact permanent cu limba țintă, pentru ca noile cunoștințe să rămână active. Citiți cărți, ascultați podcast-uri sau urmăriți filme în limba străină pe care o studiați!

Photo by libellule789–5876729

Surse:

https://www.coe.int/en/web/common-european-framework-reference-languages/level-descriptions
https://support.cambridgeenglish.org/hc/en-gb/articles/202838506-Guided-learning-hours

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți