Câteva ingrediente pe care să le adaugi rețetei tale de învățare a unei limbi străine

Fiecare dintre noi are o oarecare experiență în a învăța o limbă străină, fie că ne-am oprit odată cu terminarea școlii (deși, prin expunere, chiar și involuntară, procesul nu s-a încheiat niciodată) fie că, în calitate de adulți, facem în continuare eforturi conștiente de a deveni mai buni în folosirea limbii țintă. Până la o anumită vârstă, majoritatea ne-am identificat stilul favorit de învățare și ceea ce funcționează cel mai bine pentru noi, indiferent de domeniul pe care îl studiem, limbi străine sau orice altceva. În rândurile ce urmează, vă voi prezenta câteva ingrediente pe care să le încorporați în rețeta la care ați ajuns după ani de încercări și experimentare. Aceste ingrediente, nu au pretenția de a schimba felul în care vă raportați la învățarea unei limbi străine,  ci vă vor ajuta să aduceți un plus de eficiență metodei personale.

Repetiția la intervale sau spaced repetition system/software este baza multor aplicații online de învățare a limbilor străine. Principiul din spatele ei e că a învăța la intervale regulate, pentru perioade scurte de timp, e mult mai eficient decât a învăța rar, dar pentru perioade mai lungi. Creierelor nostre le plac sarcinile ușoare, așa că vor percepe procesul de învățare ca pe ceva relaxant. Încercați să vă organizați altfel timpul de învățare și/sau adăugați rutinei voastre o aplicație ca Duolingo sau Babbel.

Folosirea de materiale inteligibile sau comprehensible input: această metodă are la baza teoriile lui Steven Krashen despre achiziția unei limbi și presupune folosirea unor materiale adecvate ca nivel de dificultate pentru ca procesul de achiziție să aibă loc în mod eficient. Trebuie însă precizat că adecvat ca nivel înseamnă de fapt un material care să fie un nivel mai sus (dar nu mai mult) decât nivelul actual al studentului, progresul bazându-se de fapt pe surmontarea acestui obstacol. Cum putem aplica această metodă? Folosind materiale gradate și alegând în mod conștient și informat ceea ce citim sau ascultăm, utilizând dicționare ori cărți de gramatică de fiecare dată când termenii sau structurile întalnite ne afectează întelegerea mesajului.

Shadowing: cu ajutorul acestei metode vă veți îmbunătăți pronunția spectaculos și cu eforturi minime. Mai multe detalii despre shadowing aici.

Învățare cu feed-back: deși greșelile sunt o parte esențială a procesului de învățare, progresul apare în momentul în care începem să le conștientizăm și să le corectăm. În absența unui profesor, împrieteniți-vă cu secțiunea Răspunsuri a manualului sau cărților voastre de gramatică. Încercați să vă verificați munca conștient, punându-vă întrebări și, după ceva timp, reluați exercițiile și măsurați-vă progresul. Rezolvați quiz-uri online (sunt sute de site-uri care le oferă gratuit) sau rugați un prieten/coleg cu abilități lingvistice superioare să arunce un ochi pe mail-urile importante și să vă dea feedback!

Folosirea materialelor autentice: de fapt scopul e găsirea unui echilibru între folosirea materialelor didactice (criticate adesea ca fiind non-autentice) și folosirea materialelor scrise pentru un publicul nativ. Un mod distractiv de a aplica această metodă, mai ales pentru începători, e citirea sau ascultarea de materiale destinate copiilor ( cărți de povești, cântece, rime). Alegeți povești amuzante, de la autori consacrați, cu imagini de calitate, pentru un conținut cu adevărat memorabil.

Lectura extensivă sau extensive reading: această metodă constă în lectura de dragul lecturii, pentru simpla plăcere a cititului. Scopul este întelegerea mesajului general al textului și nu analiza lingvistică a acestuia. În spatele acestei metode stă de fapt principiul învățării prin expunerea la o cantitate mare din limba țintă. Așa că alegeți o carte pe care v-ați dorit mereu să o citiți, uitați de dicționar și scufundați-vă în lectură. Învățarea va veni natural!

Dintre metodele prezentate mai sus, alegeți-o pe cea care completează în mod firesc modul vostru de a aborda învățarea unei limbi străine! Fie că veți acorda lecturii extensive 15 minute pe zi sau că următoarea carte pe care i-o veți dărui copilului va fi , de fapt, un cadou secret pentru dumneavoastră, aceste mici schimbări vor avea efecte semnificative!

Photo by Daria Shevtsova

Article by Lavinia Marcu

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu ultimele noutăți